Plus

Vijftigste verjaardag van de Bijlmer wordt groots gevierd

Met meer dan 160 grote en kleine activiteiten viert de Bijlmer zijn vijftigjarig bestaan. En er komt nog meer aan. Ongetwijfeld het spektakelstuk: The Passion, live opgenomen in het jarige stadsdeel.

Patrick Meershoek
De Bijlmer Beeld ANP
De BijlmerBeeld ANP

"Laten we feestvieren," sprak stadsdeelvoorzitter Muriel Dalgliesh bij de presentatie van de plannen voor het vijftigjarig bestaan van de Bijlmer. Het blijken er een boel te zijn: meer dan 160 grote en kleine activiteiten moeten de komende twaalf maanden herinneren aan de geboorte van de Bijlmer met de overhandiging van de sleutels op 25 november 1968 aan de eerste bewoners van de flat Hoogoord.

Die 160 activiteiten zijn nog maar een deel van ruim 350 plannen van bewoners, onder­nemers, culturele instellingen en welzijnsorganisaties die na een oproep bij het stadsdeel zijn ingediend. Daar zat werkelijk van alles tussen, vertelt projectleider Bie Muusze, variërend van yogadocenten die voor honderd euro per uur les wilden geven tot amateurkoks die gratis kooklessen aanboden.

De eerste schifting van de plannen vond plaats op basis van binding met het jubileum, en vervolgens moest ook nog op het budget worden gelet. Dat is zeer beperkt: ongeveer anderhalve ton, bijeengeharkt uit allerlei potjes. Muusze: "Er waren ideeën voor films en musicals. Best leuk, maar voor ons onbetaalbaar. Als er nog een miljoen uit de lucht komt vallen, gaan we alsnog mensen bellen."

Cultuur, sport en talent
Wat overblijft, is een volle zak met strooigoed die het komende jaar beetje bij beetje zal worden geleegd. Het programma wordt morgen openbaar gemaakt, maar terugkerende thema's zijn cultuur, sport en talent.

Het Bijlmer Parktheater bijvoorbeeld komt in januari met een speciale voorstelling van Orkater over de moeizame relatie tussen Max Woiski senior en junior.

Een spektakelstuk zal ongetwijfeld The Passion worden, die op witte donderdag in Zuidoost wordt opgenomen en live op televisie te zien zal zijn. Stadsdeelvoorzitter Dalgliesh maakte gisteren bekend dat het twee ton kost om de show naar het stadsdeel te halen. De helft van dat budget komt van het bedrijfsleven, de andere helft uit een potje dat Zuidoost in een gunstig daglicht moet stellen bij toekomstige huizen­kopers.

Het stadsdeel is ook in gesprek met de organisatie van de Uitmarkt in de hoop een deel van het evenement naar Zuidoost te halen. "Voor de grote culturele instellingen in de stad zijn we ver weg, maar we hebben wel dertig zalen in de aanbieding," zei Muusze over de voortgang van de gesprekken. "We weten nog steeds niet of het gaat lukken, maar we willen het in elk geval heel graag."

Het jubileumprogramma zal nog groter groeien, belooft Muusze. Er wordt nog druk gezocht naar financiële middelen om bijvoorbeeld een spectaculaire slotavond te organiseren in de Arena. "Er zijn nog heel veel plannen. Zo zouden we graag de eerste metro ergens in de Bijlmer neerzetten. Maar er is asbest gevonden in de stellen, en dat maakt het ingewikkeld om ze open te stellen voor publiek."

Negatief imago
Dalgliesh zegt te hopen dat het jubileum zal worden gevierd door de bewoners van Zuidoost, maar ook door inwoners uit de andere delen van de stad. "Zuidoost is volop in ontwikkeling. We wonen hier met 170 nationaliteiten in harmonie bij elkaar, en het barst hier van het talent. We willen iedereen laten zien dat we het negatieve imago van ons hebben afgeschud en klaar zijn voor de volgende vijftig jaar."

Aftrap jubileumjaar

Een lunch in het Bijlmer Museum met honderd bewoners van het eerste uur is morgen de eerste activiteit van het jubileumjaar. De aftrap zelf kent meteen een overvol programma, met onder meer een talkshow met Patrick Lodiers in No Limit, een fototentoonstelling in het CEC-gebouw en muziek in World of Food.

In station Bijlmer Arena wordt een piano geplaatst voor het komende jaar en in de OBA lezen de grote drie van de Bijlmer - Murat Isik, Chris Polanen en Daan Dekker - voor uit eigen werk. Het hele programma is terug te vinden op Amsterdam.nl/50JaarBijlmer.

Meer over