Vijftig doden bij schietpartij homobar Florida

Bij een schietpartij in een homobar in het Amerikaanse Orlando zijn in de nacht van zaterdag op zondag vijftig doden gevallen en zeker 53 gewonden.

ANP en bewerkt door redactie
De FBI, die het onderzoek leidt, beschouwt de schietpartij als een terroristische aanslag. Beeld epa
De FBI, die het onderzoek leidt, beschouwt de schietpartij als een terroristische aanslag.Beeld epa

Dat heeft burgemeester Buddy Dyer van Orlando zondag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Het is daarmee de dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten door een enkele schutter ooit.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist, zei Amaq, het persagentschap van de jihadistische terreurbeweging zondag. "De gewapende aanval gericht op een homoclub in de stad Orlando in de Amerikaanse staat Florida, waarbij meer dan honderd mensen dood of gewond zijn is uitgevoerd door een strijder van Islamitische Staat'', aldus Amaq. Het persbureau is geen officieel kanaal van IS.

De grootste moslimorganisatie van de VS heeft de schietpartij tijdens een persconferentie scherp veroordeeld. Volgens de Council On American-Islamic Relations is schutter Omar Mateen (29) in alles het tegenovergestelde van waar de organisatie voor staat. De organisatie neemt ook afstand van mensen die met Mateen sympathiseren.

Gewonden
Zeker 53 mensen liggen in ziekenhuizen, zei een traumachirurg op de persconferentie. De ziekenhuizen hebben zes chirurgen opgeroepen die al de hele ochtend operaties uitvoeren. Diverse gewonden verkeren in kritieke toestand. De chirurg zei dat mensen bij hun lokale bloedbank bloed kunnen doneren en dat dit enorm zal helpen.

Voor zover nu bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers gevallen bij de schietpartij in Orlando, meldt Buitenlandse Zaken. Het Nederlandse consulaat in Miami houdt de ontwikkelingen in de gaten, aldus het ministerie.

Gijzeling
Schutter Mateen (29) bestormde de club rond 02.00 uur met een aanvalsgeweer en pistool. Er volgde een schotenwisseling met een agent in burger, die naast zijn werk voor de politie als beveiliger in de club werkte. Na de eerste schietpartij nam de dader een aantal mensen in gijzeling. Het arrestatieteam greep uiteindelijk rond 05.00 uur in. Vlak voordat het arrestatieteam naar binnen ging vond een "gecontroleerde explosie" plaats, zei politiechef John Mina.

Ten minste negen agenten openden uiteindelijk het vuur op de schutter en een van hen raakte lichtgewond. De dader werd doodgeschoten. Of de doden bij de eerste schietpartij rond 02.00 uur vielen of later in de nacht kon de politie nog niet zeggen. Het onderzoek is in volle gang.

IS
De schutter was bekend bij de Amerikaanse federale politie FBI. Volgens nieuwszender CNN, die zich baseert op justitiële kringen, had de FBI Omar S. Mateen als een van de vele honderden aanhangers van de terroristische militie Islamitische Staat (IS) op de radar.

Er is tot nu toe echter geen betrouwbaar bewijs of de aanslag politiek of religieus gemotiveerd was of een daad uit homohaat. Een FBI-functionaris zei in Orlando tegen media dat er aanknopingspunten zijn dat de verdachte een bepaalde ideologie aanhing, maar kon dat niet met zekerheid zeggen.

Nieuwszender NBC zei op Twitter dat de verdachte alarmnummer 911 had gebeld voordat hij met schieten begon. Hij zou daarbij geroepen hebben dat hij 'trouw zwoer aan Islamitische Staat'.

Kussen
De vader van de dader vertelde tegen de nieuwszender dat hij niet gelooft in een religieus motief. Hij zei dat zijn zoon zich een keer extreem had geërgerd toen hij twee mannen in het openbaar had zien kussen. "Zij doen dat en mijn zoon ziet toe'', zou Omar hebben gezegd. Vader Seddique Mateen sympathiseert met de Afghaanse Taliban, blijkt volgens de krant The Washington Post uit een televisieprogramma dat hij zelf produceert.

Van Omar is verder bekend dat hij een Amerikaanse staatsburger is, met Afghaanse wortels. Hij werd geboren in 1986 in de staat New York. Hij woonde in Port St. Lucie, 170 kilometer ten zuidoosten van Orlando. Vermoedelijk kwam hij met de auto naar Orlando.

Reacties

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken): "Verschrikkelijke aanslag op een homoclub in Orlando. Diep geschokt. Ik leef mee met de families en nabestaanden van het enorme aantal slachtoffers."

Premier Mark Rutte is geschokt door "de verschrikkelijke berichten" uit Orlando van een aanslag waarbij veel doden en gewonden te betreuren zijn. "Heel Nederland leeft mee met de families en nabestaanden van de slachtoffers. Ik heb mijn condoleances overgebracht aan president Obama"

null Beeld JV/Het Parool
Beeld JV/Het Parool
Meer over