Vijf leeuwaapjes gestolen uit Apenheul

Vijf gouden leeuwaapjes zijn vannacht gestolen uit dierenpark Apenheul in Apeldoorn. Het gaat om een apenfamilie, bestaande uit een vader, een moeder en drie kinderen.

Redactie
Een loslopend gouden leeuwaapje in de Apenheul in Apeldoorn. Beeld anp
Een loslopend gouden leeuwaapje in de Apenheul in Apeldoorn.Beeld anp

De politie is vandaag bezig met onderzoek in het uitgestrekte park. Ook worden beelden van beveiligingscamera's nagekeken. Apenheul heeft maandag alle dierentuinen in Europa geïnformeerd over de diefstal.

Volgens de politie hebben de apendieven een hek rondom het dierenpark geforceerd en een hok opengebroken. De dwergapenfamilie zat in een houten slaaphok, dat eruit ziet als een kistje van 30 bij 40 bij 40 centimeter.

Verboden als huisdier
Vorig jaar maart verdwenen 13 dwergaapjes uit dierenpark Wissel in Epe, niet ver van Apeldoorn. Van deze aapjes is nooit meer een spoor teruggevonden. In Nederland is het verboden om apen als huisdier te houden, maar in andere Europese landen en elders in de wereld niet. De directie van dierenpark Wissel vermoedt dat hun dwergaapjes meteen het land zijn uitgesmokkeld en illegaal zijn doorverkocht.

Het gouden leeuwaapje komt alleen nog in Brazilië voor. Er leven nog maar enkele honderden exemplaren in het wild. Dwergapen zijn allemaal beschermd en maken in Europa deel uit van fokprogramma's. De beestjes zijn ongeveer 25 centimeter groot. De dieren kunnen alleen overleven met een speciaal dieet en in de warmte. Buiten is het voor hen in deze maanden in Nederland te koud. Ook stress kan de aapjes snel fataal worden.

Meer over