Analyse

Vier vragen (en antwoorden) over de arrestaties van Ali B. en Houssine A.

Met Ali Benhadi (23) en Houssine A. (34) zijn in Spanje en Marokko twee voortvluchtige Amsterdamse criminelen gearresteerd die justitie héél graag wilde hebben. Vier vragen en antwoorden over deze boeven en hun arrestaties.

Paul Vugts
Ali Benhadi Beeld ANP/Aloys Oosterwijk
Ali BenhadiBeeld ANP/Aloys Oosterwijk

Hebben deze zaken iets met elkaar te maken?
De arrestaties op zichzelf niet. Op Ali Benhadi maakte de recherche twee weken jacht sinds hij was ontsnapt uit een psychiatrische kliniek in Den Dolder. Hij zat een straf van drie jaar uit voor het voorbereiden van een overval. Houssine A. zat al jaren ondergedoken. Hij wordt gezien als een sleutelfiguur in de Amsterdamse onderwereldvete die al vele levens kostte. Verbanden tussen de twee zijn er zeker. Zo kreeg broer Anouar van Ali Benhadi levenslang voor de wildwestschietpartij 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt, waarvan de compagnon van Houssine A. het belangrijkste doelwit was.

Wat voor posities nemen deze mannen in binnen de onderwereld?
Allebei zijn ze, zeg, prominenten uit de generatie weinig ontziende, jonge criminelen die nauwelijks te stuiten zijn. Benhadi is een telg uit een gezin dat in Amsterdam-West berucht is. Hij is jong overgeschakeld op zware misdrijven, met vuurwapens.

Houssine A. komt uit Amsterdam-Zuid, waar hij van kindsaf velerlei misdrijven pleegde met jongens en jonge mannen die eveneens snel overschakelden van straatcriminaliteit naar de georganiseerde misdaad. Die groep speelt sinds een interne scheuring de hoofdrol in de bloedige vete. Van Houssines jeugdvrienden zijn er al heel wat geliquideerd.

Wat gaat nu met de beide arrestanten gebeuren?
Van Benhadi zal Nederland de overlevering vragen door de Spaanse autoriteiten. Dat zal geen probleem zijn. Hij moet in Nederland in elk geval nog tot november van dit jaar de cel in, of maximaal een jaar langer als de rechter bepaalt dat hij door zijn vlucht het recht heeft verspeeld na twee derde van zijn straf te worden vrijgelaten.

Voor Houssine A. ligt het wat ingewikkelder. Marokko levert geen onderdanen uit. Justitie daar zal hem zelf vervolgen voor (onder meer) de valse papieren waarmee hij is gepakt. Justitie in Nederland zal de Marokkaanse autoriteiten vragen hem te vervolgen voor misdrijven die hier zijn gepleegd. Op grond van een bilateraal verdrag kan justitie dossiers overdragen die in Marokko als basis dienen voor processen. Ook heeft A. nog 244 dagen cel openstaan voor zware mishandelingen in 2002 en 2008 in Amsterdam. Daarvan kan Nederland de uitvoering in Marokko vragen.

Hoe hebben de autoriteiten de twee voortvluchtigen gevonden?
Allebei zijn ze gepakt tijdens het reizen, terwijl ze internationaal gesignaleerd stonden. Benhadi kwam in de nacht van zaterdag op zondag in een controle terecht in de Zuid-Spaanse havenstad Algeciras, waar hij mogelijk de boot naar Marokko had willen pakken.

Houssine A. reisde waarschijnlijk met valse papieren via havenstad Tanger Marokko binnen vanuit Zuid-Amerika, waar hij zat ondergedoken.
Óf en in hoeverre de lokale autoriteiten door de Nederlandse justitie waren getipt met informatie uit de onderzoeken naar hun verblijfplaatsen, is vooralsnog onduidelijk. Vluchten en onderduiken is toch weer heel lastig gebleken.

Meer over