Vier maanden cel voor bedreiging met jerrycan benzine

De 34-jarige Olalekan S., die in september 2015 een meisje met een jerrycan benzine bedreigde en achterna zat in Nieuw-West, is donderdag veroordeeld tot vier maanden cel.

Het Parool
De inmiddels gesloten belwinkel waar de bedreiging plaatsvond. Beeld Google Streetview
De inmiddels gesloten belwinkel waar de bedreiging plaatsvond.Beeld Google Streetview

De officier van justitie had zes maanden geëist voor poging tot doodslag, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Wel noemde de rechter het 'een zeer ernstige bedreiging' dat de eigenaar van een belwinkel in de Comeniusstraat het meisje met de ontvlambare vloeistof achtervolgde.

Zo was de dop niet van de jerrycan en heeft de man niet zijn aansteker gepakt, die in zijn broekzak zat. Wel vindt de rechtbank dat het meisje kon vrezen voor haar leven of voor zware verwondingen. De situatie was niet alleen schokkend voor haar, maar ook voor de omstanders, vindt de rechtbank.

Vriendinnen
Bij station Lelylaan pakte hij haar vast, waarbij de jerrycan op de grond viel. De vriendinnen van het meisje konden op dat moment tussenbeide komen, waarna het meisje kon wegrennen.

S. verklaarde na zijn aanhouding aan de politie dat hij het meisje in brand wilde steken omdat zij een mobiel uit de zaak zou hebben gestolen, al ontkende hij dat later.

Vasthouden
De officier van justitie verdacht S. eerder ook van het tegen haar wil vasthouden van een minderjarig meisje uit een jeugdinstelling, in een kelder onder de belwinkel. In de ruimte lagen twee matrassen, was een doucheruimte gemaakt en was de vloer bezaaid met kleding.

Het OM kwam zelf eerder tot de conclusie dat het meisje uit zichzelf naar de winkel kwam, omdat het volgens haar een goede plek was om te 'chillen'. Van onderdak verschaffen of logeren was geen sprake. S. ontfermde zich bovendien over het meisje. Ook de rechter is het met de conclusie van het OM eens.

Meer over