'Vier' geeft schuld aan het wier

De Nederlandse roeiers zitten na hun race verslagen in de boot: geen finaleplaats. Foto ANP/Robin Utrecht Beeld
De Nederlandse roeiers zitten na hun race verslagen in de boot: geen finaleplaats. Foto ANP/Robin Utrecht

PEKING - De roeiers van de vier-zonder beleefden gistermiddag een nachtmerrie. Ze waren op de Olympische Spelen kanshebber voor goud, maar sneuvelden in de halve finales. Vermoedelijk lagen er planten in de baan.

Het enige dat hij erover kan zeggen, aldus bondscoach Mark Emke, is dat het niet klopt. Maar het stond er wel, gistermiddag op het Shunyi Rowing Park even buiten Peking: semi-final 2, NED, 4de, 6.02,46 minuten. Gijs Vermeulen, Matthijs Vellenga, Jan-Willem Gabriëls en Geert Cirkel hadden de finale gemist.

Normaal gesproken komen dan de verklaringen: vormverlies, ziekte, verkeerde tactiek. Maar die verklaringen waren er niet. Integendeel. De vier waren naar eigen zeggen fitter dan ooit. Bovendien roeiden ze goed samen, dat kon iedereen zien. Emke: ''Als ze fysiek goed zijn en samen roeien, gaat de boot hard. Maar hij ging niet hard.''

Daar begint het raadsel. De vier pakten op drie achtereenvolgende WK's medailles (één zilver, twee brons), wonnen in 2007 en 2008 het wereldbekerklassement, golden in Peking als zekerheidje voor een medaille en kanshebbers voor goud. Hoe kon dit dan gebeuren?
Emke zuchtte gisteravond eens diep. ''Het is ook niet simpel.'' Maar eigenlijk was het dat wel. Het verhaal is alleen te bizar om te vertellen. Voor buitenstaanders ronduit ongeloofwaardig ook. En volstrekt niet te bewijzen.

Emke vermoedt - weet zeker - dat onderaan de boot een stuk wier heeft gehangen. Een waterplant dus, die de vier heeft afgeremd.

Hij heeft er argumenten voor. Ten eerste hebben de Chinezen een zwemmer bij de start geposteerd. Wie wil, kan hem verzoeken te controleren of er wier onderaan de boot hangt. Dat is nog nooit vertoond in de roeiwereld.

Ten tweede vertelde voormalig kampioen Henk-Jan Zwolle, in Peking aanwezig als kamprechter, dat de Chinezen in de nacht van dinsdag op woensdag 'in het water hadden liggen rommelen'. Vermoedelijk om planten te snoeien.

Gisteravond kwam er een derde argument bij: de internationale roeifederatie Fisa heeft de Chinezen opdracht gegeven de baan schoon te maken. Vanochtend tussen zes en acht zullen Fisa-officials het water controleren. Drijven er toch nog planten in, dan worden de roeiwedstrijden uitgesteld, het ultieme gezichtsverlies voor de Chinezen.

Natuurlijk vroeg de Holland Vier de duiker hun boot te controleren. Maar wat als er een paar meter na de start een plant heeft gedreven? Protest indienen tegen de uitslag kan niet meer. Dat had moeten gebeuren voordat de boot van het water kwam. Maar de verliezers hadden na de finish nog geen vermoeden wat er was gebeurd en wilden slechts één ding: van het water af.

Vandaag gaat teammanager Gwen Bakker met KNRB-preses Jan-Karel Mak langs bij de Fisa 'om de zaak aan te kaarten.'

Emke denkt niet dat de bestuurders nog zijn te vermurwen. ''We hebben geen poot om op te staan. Moeten we soms een stukje gras vinden met een labeltje waarop staat: ik heb twee kilometer meegevaren?''

Vandaag vaart de vier - die na de Spelen zou stoppen - de B-finale. Het doel: de wereld nog één keer laten zien dat ze snoeihard over het water kunnen gaan.

Maar enige vorm van troost zullen ze er niet uithalen, zegt Mark Emke. ''Een paar jaar keihard werken is ons ontstolen. Het is afgelopen, klaar.'' (ROBERT-JAN FRIELE)

null Beeld
Meer over