Vier de vrijheid: wat te doen op 5 mei?

Elk jaar worden er op 4 en 5 mei meer dan driehonderd programma's in Amsterdam georganiseerd. Dit zijn de leukste bevrijdingsactiviteiten van dit jaar.

Charlotte Knobben
Het Westerpark is er klaar voor. Beeld anp
Het Westerpark is er klaar voor.Beeld anp

Bevrijdingsfestival
Bevrijdingsfestival Amsterdam/Het Vrije Westen viert donderdag de vrijheid in het Westerpark. Er zullen zeven podia zijn, met een optreden van de Amsterdamse Ambassadeur van de Vrijheid, Def P en zijn Beatbusters en de bands DeWolff, de Amsterdamse TenTemPiés, Bewilder en Zitakul. Het evenement is gratis en duurt van 11:00 tot 23:00 uur.

Vrijheidsmaaltijden
Op ongeveer honderd uiteenlopende locaties in de stad wordt donderdag de tafel gedekt voor de zogenoemde Vrijheidsmaaltijd. In parken, op pleinen en in musea kan je aanschuiven voor een maaltijd gecombineerd met verhalen, muziek en geschiedenis. Het thema is dit jaar 'Op de grens'. Hoogtepunten zijn onder andere de maaltijd op het Marineterrein bij New Europeans en het programma van de UvA en HvA over de grenzen aan vrijheid van meningsuiting.

Het Bevrijdingsfestival brengt mensen samen in het Westerpark Beeld anp
Het Bevrijdingsfestival brengt mensen samen in het WesterparkBeeld anp

Vrijland festival
Amsterdam Roest en Cartel Amsterdam presenteren in samenwerking met Blijburg Aan Zee en Disco Dolly voor de vierde keer een bevrijdingsfestival in het zand. Dit jaar vindt het festival plaats op strand Blijburg, waar je vanaf 12:00 met de voetjes in het zand kan genieten van onder andere Tom Trago, handlezers, spelletjes en het verkoelende water.

undefined

Of ga met je zwembroek in een natte kuil zitten. Je bent vrij om te doen wat je wil. Beeld anp
Of ga met je zwembroek in een natte kuil zitten. Je bent vrij om te doen wat je wil.Beeld anp

Homomonument
Zoals elk jaar vindt rondom het homomonument bij de Westerkerk een roze bevrijdingsconcert plaats. Dit jaar trekken onder andere Joost van Bellen, The G-Team en Miss Bunty de honderden feestgangers naar het plein. Het feest begint al rond 15:00 en is pas rond middernacht voorbij. Tip van de redactie: neem vooral je eigen drankjes mee, want de bar is traditiegetrouw enorm druk.

Vlucht naar het Heden
Voor de tweede keer vindt het thematische bevrijdingsfestival "Vlucht naar het Heden" plaats in de Keizersgrachtkerk. Vanaf 14:00 brengen naar Nederland gevluchte muzikanten hun muziek ten gehore. In korte interviews wordt besproken hoe de achtergrond van de artiest in de muziek is verwerkt.

900 Dagen
In Filmtheater De Uitkijk (Prinsengracht 452) wordt donderdagavond de documentaire '900 Dagen' van Jessica Gorter vertoond. De Russische personages hebben eigenlijk nooit de kans gekregen om de oorlog te verwerken en leven altijd nog in een Stalinistische mythe. De documentaire begint om 19:00 uur en wordt ingeleid door de regisseur.

null Beeld anp
Beeld anp
Beeld uit 900 Dagen. Beeld Jessica Gorter
Beeld uit 900 Dagen.Beeld Jessica Gorter

Daarnaast vinden er concerten, films, rondleidingen en feesten plaats. Lees hier wat er nog meer wordt georganiseerd in de stad.

Meer over