Vici-subsidies toegekend aan onderzoekers van UvA, AMC, VU en VUmc

Vijftien wetenschappers van de UvA, AMC, VU en VUmc krijgen een beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De zogeheten Vici-premie bedraagt 1,5 miljoen euro voor elk onderzoek.

Het Parool
De wetenschappers krijgen ieder 1,5 miljoen euro Beeld ANP
De wetenschappers krijgen ieder 1,5 miljoen euroBeeld ANP

In totaal reikt de organisatie aan 35 onderzoekers de beurs uit. Wetenschappers die de komende vijf jaar onderzoek gaan doen, konden zich voor de beurs aanmelden. Elf wetenschappers van de UvA en AMC ontvingen een beurs en vier van de VU en Vumc.

Van de subsidie wil professor David Amodio van de UvA bijvoorbeeld onderzoeken of de blootstelling aan racistische uitingen ook iemands eigen onbewuste vooroordelen beïnvloed. En professor Paola Gori Giorgi van de VU wil een nieuwe wiskundige benadering gebruiken om quantum interacties tussen moleculen te beschrijven.

De NWO kreeg 233 aanmeldingen, waarvan 88 vrouwen en 145 mannen. Van deze inschrijvingen ontvingen 10 vrouwen en 25 mannen de beurs.

Drie beurzen
De Vici-beurs wordt toegekend aan gevorderde onderzoekers. De NWO kent nog twee andere beurzen, de Veni en de Vidi, respectievelijk voor pas gepromoveerden en voor ervaren postdoctorale onderzoekers.

De lijst met onderzoekers, die de Vici-beurs hebben ontvangen, is hier te bekijken. Ook in 2016 kende de NWO een beurs toe aan 32 wetenschappers.

Meer over