Vete Suriname ontaardt in geweld

PARAMARIBO - Ruim honderd Brazilianen en Chinezen in Suriname hebben vrijdag militaire bescherming gekregen in de kazerne in Albina, een grensstadje ruim 140 kilometer van Paramaribo. De buitenlanders zijn niet meer veilig in dit gebied, waar een vete tussen een boslandcreool en een Braziliaan uit de hand liep.

De lokale bewoner overleed vrijdagochtend na een steekwond die de Braziliaan hem toegebracht had. Honderden dorpbewoners namen wraak en verwondden dertien Brazilianen, die verpleegd worden in ziekenhuizen in Frans-Guyana en Paramaribo.

Zeven personen, onder wie drie vrouwen, zijn er ernstig aan toe. Twintig Braziliaanse vrouwen deden aangifte voor verkrachting. Een winkelcomplex, een hotel, een vuurwerkopslagplaats en een pompstation werden in brand gestoken en winkels werden geplunderd.

Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en zijn collega van Defensie Ivan Fernald zeiden op een persconferentie dat ''militairen, politie, brandweer en andere hulpverleners naar de grensstad zijn vertrokken. Er is ook hulp ingeroepen van de Fransen om de verdachten op te sporen.'' De politie heeft vier verdachten aangehouden. (ANP)

Landkaartje van Suriname. ANP Beeld
Landkaartje van Suriname. ANP
Meer over