Verzuimbedrijven gooien medische gegevens op straat

Commerciële verzuimbedrijven spelen op afstand doktertje en schenden de privacy van de werknemers van hun opdrachtgevers. Dat blijkt uit een uitzending van Zembla, die vanavond wordt uitgezonden.

Emma van der Wateren
Telefonisten zonder medische achtergrond bepalen of een werknemer te ziek is om te werken. Beeld Thinkstock
Telefonisten zonder medische achtergrond bepalen of een werknemer te ziek is om te werken.Beeld Thinkstock

Bedrijven zoals Verzuimreductie.nl worden ingehuurd door grote bedrijven om ziekteverzuim te beperken. Werknemers die zich ziek willen melden, moeten bellen naar een callcenter, waar telefonisten allerlei medische vragen stellen en zo bepalen of de ziektemelding terecht is.

Volgens Zembla maken bedrijfsartsen en arborecht-deskundigen zich ernstige zorgen over de opkomst van verzuimbedrijven. Telefonisten zonder medische achtergrond zouden bepalen of een werknemer te ziek is om te werken.

Daarbij is de privacy van de medewerkers in het geding. De telefonist houdt een uitgebreid dossier bij met medische gegevens van alle werknemers van zijn opdrachtgever. Ook krijgen telefonisten inzage in de intake-verslagen van psychologen. Werkgevers kunnen deze dossiers inzien. Dat mag niet.

Volgens een woordvoerder van Verzuimreductie.nl is het beeld dat Zembla geeft ongenuanceerd en eenduidig. 'We geven alleen informatie aan werkgevers als daar eerst toestemming voor is gevraagd. Bovendien hebben wij niet zomaar telefonisten in dienst, maar hbo-geschoolde 'case-managers'. We behandelen 70.000 gevallen per jaar en in 3 jaar tijd is er eenmaal een sanctie opgelegd omdat er iets fout ging.'

Meer over