Verzonken urinoir op Dam moet wildplassen voorkomen

Zowel vrouwen áls mannen kunnen vanaf donderdag op de Dam hun behoefte doen op een verzonken urinoir. Een nieuw wapen van de gemeente om wildplassen tegen te gaan.

Jasper Bol
De locatie op de Dam - vlak naast het paleis, op de hoek van de Nieuwezijds Voorburgwal - is niet toevallig. Beeld Urilift.nl
De locatie op de Dam - vlak naast het paleis, op de hoek van de Nieuwezijds Voorburgwal - is niet toevallig.Beeld Urilift.nl

Langzaam doemt het urinoir op tussen de kinderkopjes, nog geen vijf meter naast het paleis op de Dam. Deze verzonken urinoirs voor mannen kent Amsterdam al, het verzonken toilet voor vrouwen (op de Dappermarkt) ook. De combinatie is nieuw. Volgens Marco Schimmel van Urilift is het een primeur, omdat het hier gaat om een urinoir voor vrouwen. "Deze is niet voor de grote boodschap."

Volgens Schimmel is er steeds meer vraag naar toiletvoorzieningen voor vrouwen. "Bij elk verzonken urinoir dat we plaatsen, krijgen we de vraag waarom we niks voor de vrouw doen." Daarnaast ziet hij dat het aantal vrouwelijke wildplassers tijdens uitgaansavonden ook gestaag groeit. "Vrouwen drinken ook steeds meer."

Gevel
Het toilet is op donderdag tot en met zondag van acht uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends bovengronds. "Overdag hebben mensen minder behoefte aan een urinoir. Dan zijn er al veel plekken waar je naar binnen kunt lopen. 's Avonds is dat wat minder," denkt een woordvoerster van de gemeente.

De locatie op de Dam - vlak naast het paleis op de hoek van de Nieuwezijds Voorburgwal - is niet toevallig. Het is onderdeel van een groter plan van de gemeente om het wildplassen tegen de poreuze gevel van het pand tegen te gaan. Die gevel heeft het zwaar te verduren. "Eerder werd al schrikverlichting geplaatst bij het paleis," zegt de woordvoerster. "Maar omdat dat licht niet voldoende afschrok is er nu gekozen voor het plaatsen van een urinoir."

Kroegje in
Nietsvermoedende voorbijganger Mirza Espinoza wordt gevraagd te poseren voor de foto. Ongemakkelijk stapt ze het hokje in en sluit de deur. Ze zou hem wel gebruiken, zegt ze. Hoewel ze het probleem van het gebrek aan voorzieningen tijdens uitgaansavonden niet zo ziet. "Ik vind het wel meevallen, ik loop wel ergens een kroegje in."

Aldana Perezzo uit Argentinië ervaart dat anders. "Wat ons verbaasde toen we hier kwamen, is dat we overal vijftig cent voor het toilet moeten betalen. In Argentinië kennen we dat niet."

De tijd moet uitwijzen of dit urinoir de gevel van het Paleis gaat redden. "Hiermee proberen we een goed alternatief voor wildplassen aan te bieden en daar is dit Urinoir een voorbeeld van. Over een tijdje gaan we weer kijken of het werkt. Als dat niet zo is gaan we kijken naar een eventuele volgende maatregel," zegt de woordvoerster.

null Beeld Urilift.nl
Beeld Urilift.nl
Meer over