Verzinsel

THEODOR HOLMAN

Alexander Pechtold deed mij altijd denken aan een pratende Ikeacatalogus. Hij is the middle of the road man. Een kopje thee zonder suiker, koffie met alles erin, af en toe een goed glas wijn, maar nooit meer dan twee.

Maar gisteren kreeg ik ineens een andere gedachte: Alexander Pechtold bestaat niet. Hij is een door een reclamebureau ontwikkelde politicus.

Hoe ik daarbij kom?

Gisteren presenteerde Pechtold zijn nieuwe boek, Henk en Ingrid en Alexander, een reclamefolder tegen Wilders.

Maar nu las ik op de site van NRC Handelsblad: 'Omdat hij zelf meer een spreker dan een schrijver is, liet hij de gesprekken en zijn gedachten erover optekenen door publicist Bart Snels, voorheen woordvoerder van GroenLinksleider Femke Halsema.'

Dus Pechtold heeft het niet geschreven, hij doet slechts alsof. Dat klopt met het idee dat hij niet echt bestaat. Een heuse politicus zou toch nooit een woordvoerder van GroenLinks inhuren om een boek te schrijven? Dat is typisch een idee van reclameboys.

D66 is nota bene de partij van de journalisten en de schrijvers. Ik herinner me Aad Nuis, literatuurcriticus, die essays en partijprogramma's schreef. En Jan Terlouw! Potverdorie, hij was de Annie M.G. Schmidt van de partij. Ontzettend lieve, milieuvriendelijke kinderboekenschrijver. En mag ik u allen, de D66-leiding in het bijzonder, herinneren aan het romantische feit dat de man met wie het allemaal begon, getrouwd was met één van de grootste schrijfsters van Nederland, Connie van Mierlo-Palmen!

De hulp van de tekstschrijver van Femke Halsema inroepen kan alleen maar zijn bedacht door een reclamebureau. Trouwens, het was een dichter, de copywriter Martin Veltman, van reclamebureau FHV, die destijds bij de oprichting van D66 betrokken was en de partij het inmiddels alweer verloren groene imago gaf.

De man die wij kennen als Alexander Pechtold, is dus helemaal geen politicus. Hij is, zoals het reclamebureau zegt, 'meer een spreker dan een schrijver'. Een spreker die zijn teksten nu door GroenLinks laat schrijven.

Als Femke nog in de politiek zou zitten, had zij dit boek dus laten optekenen.

Alexander Pechtold, leider van D66, is een verzinsel.

Meer over