Update

Verzamelaar ziet af van omstreden hekwerk Studio Job

Kunstverzamelaar Jack Bakker ziet definitief af van plaatsing van het 'Buchenwaldhek' aan de ingang van zijn landgoed Groot Bentveld. Dat maakte hij vandaag bekend. Bakker vindt dat het kunstwerk van Studio Job een speelbal is geworden van hevige discussies.

ANP/Redactie
Hekwerk in concentratiekamp Buchenwald. © ANP Beeld
Hekwerk in concentratiekamp Buchenwald. © ANP

Het ontwerp verwees naar elementen van het concentratiekamp, zoals rokende schoorstenen en prikkeldraad. Volgens opdrachtgever Bakker wordt het kunstwerk geassocieerd met 'zaken die ik niet heb gewenst'. Hij stelt dat die discussie niet meer is terug te draaien.

De gemeente Zandvoort kondigde eerder aan juridische stappen te ondernemen tegen Bakker. De gemeente voelde zich misleid door de vergunningaanvraag voor het hek, die volgens Zandvoort afwijkt van een tekening die in het televisieprogramma De Wereld Draait Door werd getoond. Het college van burgemeester en wethouders vergaderde vanmorgen over juridische stappen tegen Bakker.

De eigenaar van het landgoed vindt dat kunst reacties los mag maken, maar stelt dat er hevige discussies waren ontstaan tussen omwonenden, lokale politici en bestuurders. Uitleg van Bakker om deze partijen 'inzicht te geven in de juiste duiding van het kunstwerk' mochten volgens hem niet baten. 'Een wedstrijd waarvan de uitslag tevoren is bepaald, is het niet waard gespeeld te worden. Dit alles heeft mij tot het besluit gebracht een streep te trekken door alle discussies en het kunstwerk niet te plaatsen.'

Meer over