Verwarring fietslicht neemt toe

DEN HAAG - Hoe moet de fietser zich zichtbaar maken nu de donkere herfst- en wintermaanden zijn begonnen? Niemand die het nog weet. Ministers, Kamerleden en politiekorpsen ruziën al bijna een week met elkaar over fietslampjes.Korpschef Bert Wijbenga van Flevoland schreef een brief naar zijn collega's met een voorstel om één lijn te trekken op het terrein van fietsverlichting. Een lampje op de jas of tas mag niet en een knipperlicht ook niet, op straffe van een boete van twintig euro. Wijbenga schreef de brief namens de Raad van Hoofdcommissarissen, als portefeuillehouder verkeer.

Het verzet tegen het voorstel is echter groot en leidt tot veel verontwaardiging bij politiekorpsen, die vaak al lang blij zijn als fietsers zichtbaar zijn. Onder andere de Amsterdamse politie, het korps Brabant-Zuidoost, Groningen en de beide Limburgse korpsen negeren het advies. Weer andere korpsen, zoals IJsselland, Gelderland-Zuid en Wijbenga's eigen Flevoland, gaan per geval bekijken of een bekeuring op z'n plaats is. En in Rotterdam en Zuid-Holland (korps Hollands-Midden) krijgen fietsers met een los lampje weer wel een bekeuring.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil aan de verwarring een einde maken: alle korpsen moeten één lijn volgen. Maar welke, is onduidelijk. Naar de letter van de wet heeft korpschef Wijbenga gelijk, ook volgens Ter Horst 'staat duidelijk in de wet' dat een fietser wit licht voor moet dragen, en rood licht achter. Vast op de fiets. ''Maar het belangrijkste is dat fietsers zichtbaar zijn,'' zei ze gisteren. Ofwel: als het aan Ter Horst ligt, mag een knipperend lampje gedragen op de jas wel.

Minister Camiel Eurlings van Verkeer heeft het 'dossier fietslampjes' prioriteit gegeven: hij beslist nog dit jaar of de regels voor het voeren van fietsverlichting moeten worden aangepast. ''We gaan de komende weken alle voors en tegens bekijken,'' aldus een woordvoerster van zijn departement. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en SP is voor aanpassing, waardoor het wel mogelijk wordt verlichting op de jas te dragen.

Verkeersofficier van justitie Koos Spee, eerder deze week voor de strengere controles, wilde zich niet meer mengen in de discussie. ''De politiek is nu aan zet,'' aldus een woordvoerder van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie.

undefined

Meer over