Vertrokken president Jemen vraagt vergiffenis

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh verlaat zijn land. In de Verenigde Staten zal hij de komende tijd in een ziekenhuis worden behandeld. 'Ik vraag mijn volk, mannen en vrouwen, om vergiffenis voor tekortkomingen in de 33 jaar dat ik aan de macht was', zei Saleh in een afscheidstoespraak.

ANP / Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Saleh vloog zondag naar buurland Oman. Over een paar dagen reist hij door naar de VS. Saleh benadrukt dat hij na de behandeling terugkeert naar Jemen om zijn partij te leiden.

Er bestond wekenlang onduidelijkheid of Washington Saleh überhaupt in het land wil hebben. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zondag dat hij een visum heeft gekregen, maar alleen voor de 'beperkte tijd' die voor de behandeling nodig is.

Jemen was het afgelopen jaar het toneel van grote protesten tegen het bewind van Saleh. In juni raakte de president zeer ernstig gewond door een aanslag op zijn paleis. Hij werd maandenlang verpleegd in Saudi-Arabië.

Eind november zwichtte Saleh voor de protesten. Hij is officieel nog president, maar hij heeft al zijn taken overgedragen aan vicepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi. Die wordt volgende maand waarschijnlijk gekozen tot president. In ruil voor zijn vertrek wordt Saleh niet vervolgd.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over