Plus

'Vertel ook in de Bijlmer hoe leuk de universiteit is'

De Universiteit van Amsterdam is een wit bolwerk dat meer kleur nodig heeft. Dat zegt Gloria Wekker, emeritus-hoogleraar gender en etniciteit en voorzitter van de commissie Diversiteit van de UvA.

Tim Luimes
Prof. dr. Gloria Wekker (1950, Paramaribo) is sociaal en cultureel antropoloog gespecialiseerd in onder andere Gender en Afro-American Studies Beeld Maarten Brante
Prof. dr. Gloria Wekker (1950, Paramaribo) is sociaal en cultureel antropoloog gespecialiseerd in onder andere Gender en Afro-American StudiesBeeld Maarten Brante

Wekker pleit voor diversiteitsquota bij leerlingen en studenten op de UvA, als de universiteit vrijwillig te weinig bereikt. Dat is een van de voorlopige aanbevelingen uit het rapport dat 12 oktober wordt gepresenteerd.

Wat is precies het probleem?
"Van alle geslaagde vwo-leerlingen in Amsterdam is 26 procent zwart of heeft een migranten-, of vluchtelingenachtergrond. Op de UvA ligt dit percentage voor eerstejaarsstudenten op 15 procent. Dat is veel te laag, het moet minstens naar 26 procent. De Vrije Universiteit scoort hier 20 procent, de Erasmus Universiteit Rotterdam 23 procent. Het is raar om zo'n ontzettend wit bolwerk te hebben in zo'n diverse stad."

"De algemene gedachte is dat iedereen die over de juiste talenten beschikt hier kan binnenkomen. Talent heeft zogenaamd geen kleur en geen gender. Maar zo werkt het niet in de praktijk."

Hoe kan de UvA zorgen voor meer diversiteit?
"De karavaan met oud-studenten bijvoorbeeld, die komen vertellen hoe leuk het is om te studeren, komt voornamelijk langs op witte scholen. Universiteiten moeten ook langs in Oost en in de Bijlmer."

Hoe zou u het vinden om gescout te worden vanwege uw huidskleur?
"Stel je voor: je bent jong, donker, klaar met de middelbare school en jou wordt een plek op de universiteit aangeboden. Je kunt kiezen: of wel naar de universiteit op basis van affirmative action, of niet. Dat is geen moeilijke keuze, lijkt me."

"Verondersteld wordt dat met een quotum kwaliteit omlaag zou gaan. Maar diversiteit is een onderdeel van kwaliteit. Er wordt voorbijgegaan aan de complexiteit ervan. Er moet nog veel gebeuren."

Zoals een verplichte cursus over ­diversiteit?
"Diversiteit wordt in sommige vakken wel onderwezen, maar dat is niet systematisch en wordt niet genoeg gewaardeerd. Het is vaak een keuzevak, met een marginale rol in het curriculum. Aan excellente universiteiten in de Verenigde Staten zijn dit soort cursussen verplicht. Als de UvA ook excellent wil zijn, waarom wordt dan op dit vlak niet gekeken naar universiteiten als Harvard of MIT?"

Omdat het verplichten van vakken tot weerstand onder studenten kan leiden.
"Ik zou niet weten waarom, je wilt als student toch voorbereid zijn op de diverse wereld waarin je straks terechtkomt. Daarbij zijn er veel meer verplichte vakken. Als het weerstand oproept omdat studenten denken dat iedereen al gelijk is, laat dat alleen maar zien dat het vak nodig is om onwetendheid te bestrijden."

Meer over