Verplicht tot dure inpandige parkeerplek

Een auto mag niet op straat staan als er een inpandigebgarage beschikbaar is. Foto ANP Beeld
Een auto mag niet op straat staan als er een inpandigebgarage beschikbaar is. Foto ANP

AMSTERDAM - Vanaf volgende maand kunnen mensen geen parkeervergunning voor op straat krijgen als zij in een blok gaan wonen, huur of koop, waar - dure - inpandige parkeerplekken zijn.

Een inwoner van West maakte vorig jaar bezwaar tegen de verplichte huur van een dure parkeerplek in de garage onder zijn woning. Het stadsdeel weigerde hem een goedkope parkeerplaats op straat en de rechter gaf het stadsdeel afgelopen september gelijk.

Die beslissing heeft gevolgen voor nieuwbouwwijk IJburg, schrijft stadsdeelbestuurder Jeroen van Spijk aan de deelraad van Oost.

Op IJburg zijn veel ondergrondse parkeergarages en autobezitters hadden daar tot nu toe de keus tussen een dure, maar droge plek in een parkeergarage en een goedkopere plek op straat.

Bewoners die hun auto in een gebied met betaald parkeren op straat zetten, betalen op IJburg zeventien euro per maand. Straks worden kopers van een woning gedwongen voor 35.000 euro een parkeerplaats te kopen. Huurders betalen negentig tot honderdvijftig euro huur per maand voor een garageplek. Dat betekent dat de verkoop van woningen op IJburg nog moeilijker wordt en dat hurende autobezitters met een laag inkomen van een woning daar zullen afzien.

De nieuwe situatie kan op straat tot een lagere parkeerdruk leiden en ervoor zorgen dat de matig gevulde parkeergarages beter benut worden.

In andere nieuwbouwgebieden, zoals in delen van Nieuw-West, wacht huurders en kopers van woningen met een ondergrondse parkeergarage hetzelfde lot. (JOOST ZONNEVELD)

Meer over