Verpleeghuis was goed voorbereid op brand

Het verpleeghuis De Geinsche Hof in Nieuwegein, waar in juni vorig jaar een grote brand woedde, was 'adequaat' voorbereid op calamiteiten. Dat meldde het COT Instituut voor veiligheids- en crisismanagement vandaag, dat door de gemeente Nieuwegein en de veiligheidsregio Utrecht was gevraagd onderzoek te doen.

ANP/Redactie
ewoners van het zorgcentrum De Geinsche Hof werden geevacueerd. In het zorgcentrum woedde een grote brand Beeld Nederlandse Freelancers
ewoners van het zorgcentrum De Geinsche Hof werden geevacueerd. In het zorgcentrum woedde een grote brandBeeld Nederlandse Freelancers

Door de brand raakten 52, merendeels demente bewoners van het zorgcentrum gewond. Alle ruim 150 bewoners moesten worden geëvacueerd. Zij zijn maandenlang op andere locaties in Amersfoort en Utrecht ondergebracht. De bewoners hebben doodsangsten uitgestaan, concluderen de onderzoekers.

De brand ontstond op het dak van het complex. Dakdekkers waren daar naast de hoofdventilatieschacht aan het werk. De rook trok het ventilatiekanaal in, waardoor in het hele huis dikke rookwolken hingen. Dat, in combinatie met het doolhofachtige karakter van het gebouw, bemoeilijkte de hulpverlening in hoge mate. De brandweer reageerde in eerste instantie niet alert genoeg en had al eerder meer mensen moeten inzetten, aldus het COT.

De brand ontwikkelde zich 'onvoorspelbaar en onvoorstelbaar'. Vrijwel alle bewoners van De Geinsche Hof hebben bijzondere zorg nodig, velen zijn bedlegerig. Bouwvakkers die te hulp schoten, droegen bewoners op hun rug naar buiten. Ook omwonenden en passanten schoten te hulp. De gemeente Nieuwegein en het zorgcentrum zijn daar dankbaar voor, anders hadden er makkelijk doden kunnen vallen, zeiden zij vandaag.

Meer over