Vermoedelijk geen verband tussen drie handgranaten

De politie heeft geen aanwijzingen dat er een verband is tussen de drie handgranaten die de afgelopen nachten in Amsterdam zijn achter­gelaten.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Politieonderzoek op het Bijlmerplein na de vondst van een handgranaat Beeld ANP
Politieonderzoek op het Bijlmerplein na de vondst van een handgranaatBeeld ANP

Het lijken opnieuw voorbeelden van de bedreigingsmethode die in de stad verontrustend vaak wordt toegepast: explosieven achterlaten bij bedrijven van rivalen of panden beschieten. Vooralsnog onderzoeken drie aparte rechercheteams de zaken.

Er zijn geen aanwijzingen dat de acties onderdeel zijn van één groot conflict: waarschijnlijker is het dat verschillende conflicten op deze manier worden beslecht. Het gebruik van de handgranaat als pressiemiddel is in het criminele milieu in de mode geraakt.

Hotel Parkview
In de nacht van woensdag op donderdag kreeg de politie rond vier uur eerst een melding dat er schoten en wegrijdende auto's waren gehoord op het Bijlmerplein. Ter plaatse vonden agenten een handgranaat in het voetgangersgebied, voor een recent geopend Surinaams eethuis.

Onduidelijk is of die zaak het doelwit was.

De eigenaar, telefonisch: "Het ding lag zo'n vijf meter voor de deur. Ik kom net aan in de zaak, ik ga maar eens met de buren praten. Misschien dat zij meer weten. Met de politie heb ik in elk geval nog niet gesproken. Schade heb ik niet, alles is nog heel."

Het is de derde handgranaat die binnen 24 uur in de stad is gevonden.

Rond half drie woensdagochtend liet een onbekende een handgranaat achter voor de deur van Hotel Parkview aan de Korte Van Eeghenstraat in Zuid, vlakbij een ingang van het Vondelpark. Dat hotel staat op naam van een Surinaams-Nederlandse vrouw op leeftijd.

Donkere snorfiets
Een medewerker had gerommel gehoord bij de voordeur en voor het pand de granaat zien liggen - die door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ontmanteld en weggehaald.

De dader vluchtte op een donkere snorfiets of scooter over de Van Eeghenstraat richting de Jacob Obrecht­straat.

Het gaat volgens de politie om een licht getinte, slanke man in een donker jack met een witte rand in het midden en een donkere broek. Hij droeg een pet.

Iets voor drie uur diezelfde nacht kreeg de politie de melding dat op de Lemelerbergweg in Zuidoost ook een explosief lag - op een bedrijventerrein in Bullewijk. Agenten vonden er inderdaad een granaat, die eveneens onschadelijk is gemaakt door de EOD.

Autobedrijf
Het bedrijf waar de granaat voor de deur lag, is van een Turks-Nederlandse familie die onder meer een schoonmaak- en detacheringsbureau uitbaat en een autobedrijf dat handelt in auto's, reparaties uitvoert en bijvoorbeeld winter- en zomerbanden opslaat.

Burgemeester Femke Halsema moet nog besluiten of het hotel en het bedrijf moeten worden gesloten om de openbare orde te waarborgen.

Anders dan haar voorgangers wil Halsema per geval bekijken of de belaagde zaken moeten sluiten om de veiligheid in de buurt te waarborgen of dat de ondernemers daardoor onevenredig worden getroffen.

Lees ook: Wat betekenen al die explosieven in de stad?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over