Plus

'Verloedering? In de jaren 90 zaten hier dagelijks groepen junks voor de deur'

Het sociale vastgoedbedrijf NV Zeedijk moet gaan voorkomen dat het met de Sint Antoniesbreestraat dezelfde kant opgaat als met de Damstraat. Bij Pantheon Boekhandel zijn ze nog niet ongerust.

Joep School
Het convenant moet ervoor zorgen dat het brede aanbod voor toerist en bewoner in de Sint Anto­nies­bree­straat behouden blijft Beeld Jean-Pierre Jans
Het convenant moet ervoor zorgen dat het brede aanbod voor toerist en bewoner in de Sint Anto­nies­bree­straat behouden blijftBeeld Jean-Pierre Jans

Onlangs wandelde Dolf Pereboom, al 33,5 jaar eigenaar van Pantheon Boekhandel in de Sint Antoniesbreestraat, van zijn zaak via de Damstraat en het Damrak naar Centraal Station. Hij wilde toch eens de proef op de som nemen en telde 22 Nutellawinkels op het traject.

Vorige week tekende het sociale vastgoedbedrijf NV Zeedijk met de gemeente, woningcorporatie Ymere, de ondernemers uit de Sint Antoniesbreestraat en zorgcorporatie Woonzorg een convenant dat moet voorkomen dat die ontwikkeling ook in de straat tussen de Nieuwmarkt en het Waterloopleinbuurt doorzet.

Eerste waarschuwing
De aanpak heeft eerder geleid tot opbloei van de Zeedijk, doordat NV Zeedijk zich intensief bemoeide met ondernemers die nieuwe winkelruimte wilden betrekken. Het convenant moet ervoor zorgen dat er in de Sint Antoniesbreestraat alleen nog winkels komen waar ook de buurtbewoners iets aan hebben.

In de aanliggende Jodenbreestraat is een eerste waarschuwing zichtbaar: bij ijshandel Aurora staat de etalage vol met tienliterpotten Nutella én er staat een grote rij.

De Sint Antoniesbreestraat zelf is behoorlijk divers: een vintage kledingwinkel, een paar kapperszaakjes, platenzaak Record Friends (al sinds 2003), de boekhandel, Betty Blue, een hip nieuw eettentje.

Ertegenover zitten een enkel souvenirwinkeltje met wietplanttruien, Breathcatchers - voor al uw leren tuigjes - en enkele coffeeshops. Bij café Tisfris worden de tafeltjes in het weekend veelal verdeeld tussen toeristen en vaste gasten, zegt de serveerster. Op zaterdag is het een drukte van jewelste in de straat.

Een lekker straatje
Straatmanager Anne van den Brink is daar blij mee. "Het convenant komt op een goed moment. Deze straat is uitgekozen omdat de monocultuur die je wel in de Damstraat ziet nog niet hiernaartoe is overgewaaid. Het is nu een lekker straatje, dat willen we zo houden."

Hurende ondernemers van negen panden in de Sint Antoniesbreestraat krijgen door het convenant binnenkort een nieuwe eigenaar. De gemeente, nu nog eigenaar, verkoopt de panden aan de NV Zeedijk of 1012 Inc, een ander ideëel vastgoedbedrijf dat deels in handen is van de gemeente.

In een van die panden zit Pantheon Boekhandel, maar eigenaar Pereboom is nog niet erg onder de indruk.

Hij is een groot voorstander van het aanpakken van verloedering in Centrum, maar ziet het in zijn straat nog niet echt gebeuren.

Niet problematisch
"Verloedering? Waar dan? In de jaren negentig zaten hier dagelijks groepen junks voor de deur. Werd ik door Het Parool gebeld met de vraag hoe het was, aan het front. De laatste jaren zijn de groenteman en de slager verdwenen, er komen wat meer rondleidingen door de straat en hier en daar kiest een winkelier ervoor ook wat souvenirs te verkopen, maar problematisch is het in mijn ogen niet."

De ondernemers uit de Sint Antoniesbreestraat zitten allen in een bedrijveninvesteringszone (BIZ). Iedereen betaalt een jaarlijkse belasting, waarvan bijvoorbeeld groenvoorzieningen, de straatmanager en kerstverlichting worden bekostigd.

Pereboom: "Eerst zit je maar in een suf straatje. Dan betaal je bijna 400 euro per jaar aan de BIZ voor een paar plukjes klimop in de straat en vervolgens zit je in een convenant tegen verloedering."

Zijn boekhandel draait nog altijd goed, zegt Pereboom. "De biografie van Wolkers vloog dit weekend over de toonbank." Met een knipoog: "Als mensen geen boeken meer kopen moet ik misschien toch ook maar de Nutella in gaan."

Meer over