Update

Verkrachtingsonderzoek Kenia gaat moeizaam

KAKAMEGA - Het onderzoek naar de verkrachting van vijf Nederlandse vrouwen in Kenia verloopt moeizaam. Er zijn nog geen mensen voorgeleid. Van alle mensen die zijn opgepakt, zitten nog vier verdachten vast.

De vijf vrouwen werden vorige week donderdagavond verkracht in Ikoneyere, een gehucht vlak buiten de stad Kakamega. Ze werkten als vrijwilligers op een project, toen de compound waarop de twaalf Nederlandse vrijwilligers woonden, werd overvallen.

''Er zijn in het begin veel mensen opgepakt door de politie, eigenlijk iedereen die in de buurt was. Maar de meesten van hen bleken onschuldig en zijn weer vrijgelaten. ''Ik bied mijn diepste verontschuldigingen aan aan de Nederlanders'', aldus burgemeester Joe Serenge van Kakamega. Uit bronnen dichtbij het politieonderzoek blijkt dat ook de huidige vier arrestanten mogelijk weer snel op vrije voeten zullen komen.

De zaak is inmiddels van de districtspolitie overgedragen aan de regionale politie, maar de chefs van beide afdelingen weigerden informatie over het onderzoek te verstrekken. Ook de Nederlandse ambassade in Nairobi wil niet op de zaak ingaan.

Inmiddels heeft Livingstone, de organisatie die de werkvakantie organiseerde, een veiligheidsbedrijf ingeschakeld dart in Kenia de politie aanspoort om vaart achter het onderzoek te zetten.(ANP)

Meer over