Verkiezingen eerste test voor regering Italië

In de hoofdstad Rome en in 563 andere Italiaanse gemeenten zijn zondag om 08.00 uur de stemlokalen opengegaan voor de lokale verkiezingen. Het zijn de eerste verkiezingen sinds de vorming van de regering van premier Enrico Letta, waarin de centrumlinkse Democratische Partij PD met de centrumrechtse partij Volk van de Vrijheid van oud-premier Silvio Berlusconi samenwerkt.

De Italiaanse premier Enrico Letta. Beeld REUTERS
De Italiaanse premier Enrico Letta.Beeld REUTERS

Bijna 7 miljoen Italianen kunnen zondag of maandag hun stem uitbrengen. Niet alleen in Rome, maar ook in 14 andere provinciehoofdsteden, zoals Siena, Ancona en Brescia, worden een nieuwe burgemeester en een nieuwe gemeenteraad gekozen. Als geen van de kandidaten voor het burgemeestersambt meer dan 50 procent van de stemmen behaalt, volgt op 9 en 10 juni een tweede ronde.

Volgens recente peilingen verliest de PD van Letta aan aanhang en staat de partij van Berlusconi op winst. Ook moet blijken of de Beweging 5 Sterren (M5S) van komiek Beppe Grillo nog even poulair is als bij de parlementsverkiezingen van februari. De beweging die zich tegen het politieke bestel keert, kreeg toen een kwart van de stemmen.

In Rome zijn er behalve de zittende burgemeester, de centrumrechtse Gianni Alemanno, nog acht andere kandidaten voor de belangrijkste politieke functie in de stad. De verwachting is dat die samen zoveel stemmen krijgen dat een tweede ronde noodzakelijk is.

Meer over