Update

Verkiezingen definitief op 12 september

Het kabinet heeft besloten dat Nederland op 12 september een nieuwe Tweede Kamer kiest. Dat is vandaag bekendgemaakt door minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken.

De gymzaal van basisschool Elout aan de Cornelis Krusemanstraat in Amsterdam wordt in februari vorig jaar ingericht als stemlokaal voor de Provinciale Statenverkiezingen. Beeld ANP
De gymzaal van basisschool Elout aan de Cornelis Krusemanstraat in Amsterdam wordt in februari vorig jaar ingericht als stemlokaal voor de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld ANP

Gisteren opperde premier Rutte tijdens het debat over de begroting in 2013 dat de verkiezingen wellicht beter op 5 september kunnen worden gehouden. In dat geval zou de nieuwe Kamer geïnstalleerd zijn ten tijde van Prinsjesdag. Dat zou volgens Rutte 'minder slordig' zijn. Tijdens het debat bleek evenwel dat de meeste fracties vast wilden houden aan 12 september.

De verkiezingen zijn noodzakelijk sinds premier Mark Rutte maandag het ontslag van zijn kabinet aanbood aan koningin Beatrix. Het kabinet besloot daartoe omdat de PVV de gedoogsteun aan de minderheidscombinatie van VVD en CDA had ingetrokken. Dat was het gevolg van het mislukken van het Catshuisberaad vorige week zaterdag waarin VVD, CDA en PVV probeerden het eens te worden over miljardenbezuinigingen en hervormingen van de Nederlandse overheidsfinanciën.

In de Tweede Kamer pleitten begin deze week de VVD, de PvdA en de SP nog voor verkiezingen voor de zomer, op 27 juni. Maar een grote minderheid in de Kamer was daar op tegen. Uiteindelijk toonde de PvdA zich daarvoor gevoelig en sprak de Kamer een voorkeur uit voor verkiezingen in september. Het besluit over de definitieve datum werd vandaag door het kabinet genomen.

Meer over