Verkenner Curiosity geland op Mars: Nasa juicht

De Amerikaanse verkenner Curiosity is maandag geland op de planeet Mars. Een speciaal mechanisme zette het voertuig rond half 8 (Nederlandse tijd) in een krater bij de evenaar van de planeet. Het karretje was in november gelanceerd.

null Beeld Nasa
Beeld Nasa

Het karretje was in november gelanceerd. In 255 dagen heeft de verkenner een afstand van 567 miljoen kilometer afgelegd.
De Curiosity is een rijdend scheikundelaboratorium, dat tien apparaten aan boord heeft. Ongeveer 2 jaar lang gaat het voertuig het oppervlak omwoelen, rotsen onderzoeken, gassen in de atmosfeer meten en foto's nemen. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

De werkplek van de Curiosity is de krater Gale bij de evenaar van Mars. Met satellietmetingen zijn daar sporen van water gevonden. Mogelijk is de krater miljoenen jaren lang een meer geweest. Voor zijn onderzoek gaat de Curiosity een 5 kilometer hoge berg midden in de krater oprijden. Die berg zou zijn gevormd door afzettingen van het stromende water. De lagen van de berg zijn 'een geschiedenisboek' van Mars, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De Curiosity is een grotere en betere versie van karretjes waarmee de Amerikanen eerder over Mars hebben gereden. Het project heeft ongeveer 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) gekost.

Beeld vastgelegd door Curiosity. Beeld Nasa
Beeld vastgelegd door Curiosity.Beeld Nasa
Meer over