Update

Verkeersregelaar Ikea overleden

AMSTERDAM - De 54-jarige verkeersregelaar die zondag op het parkeerdek van Ikea in Zuidoost met opzet zou zijn aangereden door een automobilist, is dinsdagmorgen in het AMC overleden. De verkeersregelaar had twee operaties aan zijn hersenen ondergaan.

Politie en het Openbaar Ministerie konden vanmorgen nog niet zeggen of de 25-jarige bestuurder voor een tweede keer zou worden opgepakt. ''We moeten nog een besluit nemen hoe we verder moeten gaan,'' aldus het Openbaar Ministerie.

De automobilist werd na het incident op zondag opgepakt, maar was na verhoor vrijgelaten. ''Op het moment dat die beslissing werd genomen, was de situatie minder duidelijk dan nu. Getuigenverklaringen stonden tegenover elkaar,'' aldus politiewoordvoerder Rob van der Veen. Wat volgens hem ook meespeelde, was dat het letsel van de man in eerste instantie leek mee te vallen.

De politie heeft inmiddels meer getuigen gehoord en bestudeert camerabeelden. ''We weten nu meer.'' De districtsrecherche heeft de zaak inmiddels overgenomen van het wijkteam. Mocht de automobilist de verkeersregelaar moedwillig hebben aangereden, dan kan hem doodslag ten laste worden gelegd.

Bij Ikea is verbaasd gereageerd op de vrijlating van de verdachte. ''Het klinkt vreemd in de oren dat de bestuurder werd vrijgelaten. Maar we moeten vertrouwen hebben in de politie,'' zegt Ikeawoordvoerster Helen van Trierum. Volgens haar is er sprake van een incident. ''In het algemeen gaat parkeren in alle vrede.''

De bestuurder van de Mini Cooper wilde zondag in de namiddag parkeren op een invalidenparkeerplaats terwijl geen van de drie inzittenden gehandicapt is. Bovendien reed hij tegen de rijrichting in. Tussen de inzittenden van de auto en twee verkeersregelaars ontstond een woordenwisseling. Vervolgens werd de verkeersregelaar volgens een getuige moedwillig aangereden.

Enkele andere klanten van de Amsterdamse Ikeavestiging zetten de auto van de daders met hun eigen auto's vast, om te voorkomen dat ze vluchtten.

Mark Ponne van Traffic Support, het bedrijf waarvoor de regelaar werkte, wil geen commentaar geven. ''Mijn eerste belang ligt bij de familie van het slachtoffer.'' (HET PAROOL)

undefined

Volgens Ikeawoordvoerster Helen van Trierum is het fatale ongeluk een 'incident'. ''In het algemeen gaat parkeren in alle vrede.'' Foto ANP Beeld
Volgens Ikeawoordvoerster Helen van Trierum is het fatale ongeluk een 'incident'. ''In het algemeen gaat parkeren in alle vrede.'' Foto ANP
Meer over