Verhuren vochtig huis kan Alliantie opbreken

AMSTERDAM - Woningcorporatie De Alliantie dreigt vervolgd te worden wegens 'het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel'. De corporatie heeft ondanks herhaalde waarschuwingen verzuimd huurders uit hun vochtige woning te halen.

De Alliantie wordt verweten dat zij de gezondheid van die bewoners opzettelijk heeft benadeeld (artikel 300 lid 4, Wetboek van Strafrecht). Een benadeelde bewoonster, Hannan El-Moukhloufi, zal aangifte doen bij de politie. El-Moukhloufi wordt begeleid en geadviseerd door advocate Bénédicte Ficq.

Aanleiding is een werkbezoek van het Wijksteunpunt Wonen en de PvdA aan slecht onderhouden en vochtige woningen van corporaties in Amsterdam-Oost. Vochtige woningen kunnen reuma en infecties van de luchtwegen veroorzaken. In een verslag daarvan in Het Parool van zaterdag komt ook de klacht van El-Moukhloufi voor.

Het gezin van El-Moukhloufi woont al jaren in een vochtig huis, terwijl de huisarts, M. de Haan, de moeder heeft gezegd dat haar zoontje van nog geen twee, Moustafa, er vanwege zijn astma absoluut niet mag verblijven. Hij wees nadrukkelijk op het verband tussen astma en het vochtige huis.

El-Moukhloufi heeft al hulp gekregen van het Wijksteunpunt, stadsdeel Zeeburg, de PvdA en een advocaat om een andere woning te vinden, maar Ficq vindt dit ook een strafrechtelijke kwestie. ''Het is schandelijk als een corporatie niet ingrijpt als de gezondheid van mensen in geding is. Enkele jaren geleden klaagde een student in Arnhem bij zijn huisbaas over misselijkheid en waarschuwde hij voor een mogelijk gaslek. Op een morgen werd de jongen dood in bad gevonden. De huisbaas werd veroordeeld, eerst voor doodslag en in beroep voor dood door schuld. Het geeft aan dat rechters ook zwaar hechten aan de verantwoordelijkheid van verhuurders.''

Volgens Ficq wordt in dit soort zaken vaak pas gereageerd als het kalf verdronken is. ''Maar wat ik hier vaststel, is dat men in het geval van de kleine Moustafa nog druk bezig is het kalf te laten verdrinken. We zijn erbij en kunnen er nu nog wat aan doen.''

Ficq denkt behalve aan een beroep op artikel 300 WvS aan artikel 302 WvS, over het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

De Alliantie, die vorige week niet veel over deze zaak kon zeggen, laat nu weten snel contact met El-Moukhloufi te zullen opnemen. ''Wij zullen haar een andere woning aanbieden en hopen een strafzaak te voorkomen.'' (TON DAMEN)

Meer over