Verhuizing Orang-oetan Mota goed verlopen

Archieffoto van de Orang-Oetan moeder Mota met haar 2 maanden oude baby in Artis, uit 1983. Foto ANP Beeld
Archieffoto van de Orang-Oetan moeder Mota met haar 2 maanden oude baby in Artis, uit 1983. Foto ANP

AMSTERDAM - Orang-oetan Mota heeft haar verhuizing van Artis naar de dierentuin van Wenen goed doorstaan. Vrijdag maakte ze voor het eerst kennis met haar nieuwe huisgenootjes. ''Ze is vanmorgen meteen gedekt. Nu rust ze een beetje uit van alle gebeurtenissen,'' laat Eddy van Everdingen, al bijna dertig jaar verzorger van Mota, vanuit Wenen weten.

De eerste twee dagen bracht ze nog apart van de groep door. Van Everdingen: ''Zo kon ze rustig wennen. De taal is nieuw. De mensen zijn nieuw. De geurtjes zijn nieuw. Maar het gaat goed.'' En dus mocht ze vrijdag voor het eerst echt bij de groep.

Maar zo open als mannetje Vladimir was - die ze nog kent uit Artis en met wie ze twee dochters kreeg - zo koel zijn de reacties van de twee vrouwtjes. Heel normaal, volgens Van Everdingen: ''Orang-oetans zijn solitaire dieren.''

De bedoeling is dat Mota snel zwanger raakt. Ze vertrok uit Amsterdam vanwege een Europees fokprogramma ter behoud van bedreigde dieren. Met haar 42 jaar is ze al wat oud, maar Van Everdingen heeft 'goede hoop'. Dinsdag begeleidt hij Mota's dochters Surya (6) en Kedua (26) naar Madrid. (HET PAROOL)

Meer over