Verhagen: partijen met interesse voor NedCar

Nog deze week vinden er gesprekken plaats met partijen die interesse hebben getoond voor een overname van NedCar. Maar het is onduidelijk hoe serieus de belangstelling is en onder welke voorwaarden een overname tot stand zou komen.

ANP
Minister Maxime Verhagen bij de manifestatie van medewerkers van NedCar op het Malieveld in Den Haag. © ANP Beeld
Minister Maxime Verhagen bij de manifestatie van medewerkers van NedCar op het Malieveld in Den Haag. © ANP

Dat zei minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) vanavond tijdens een debat over de toekomst van de autofabriek in Born. De minister wees erop dat het besluit van Mitsubishi om zich terug te trekken uit NedCar breed bekend is geworden en dat er verzoeken zijn gedaan om informatie.

Maar volgens Verhagen moet eerst duidelijk worden onder welke voorwaarden Mitsubishi NedCar over wil doen aan een nieuwe partij.

Maandag reist de bewindsman af naar Japan om onder meer die vraag te stellen aan de directie van Mitsubishi. Verhagen vindt dat het concern een verantwoordelijkheid heeft om te onderzoeken of er een toekomst is voor NedCar in andere handen.

De minister zegt goede contacten te hebben met het Japanse concern en dat er geen reden is voor premier Mark Rutte om mee te gaan naar Japan. Enkele partijen hadden daarom gevraagd. Rutte kan wel worden ingezet als dat nodig is, aldus Verhagen.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) benadrukte dat er door het kabinet zal worden ingezet op een doorstart van NedCar. Mocht dit er toch niet in zitten, dan komt er een mobiliteitscentrum waarmee geprobeerd wordt mensen van werk naar werk te helpen. Mitsubishi wil de productie van auto's van het merk Colt en Outlander in Born eind dit jaar stopzetten.

Meer over