Vergunningen nog steeds duur

AMSTERDAM - Gemeenten en stadsdelen vragen nog steeds enorme bedragen voor bouwleges. Bovendien verschillen de tarieven gigantisch.

Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarlijkse onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Het is voor het eerst dat de tarieven van stadsdelen worden vermeld. Het aanvragen van een gemiddelde bouwvergunning tot tienduizend euro kost in het stadsdeel Oost Watergraafsmeer 485 euro. Dezelfde vergunning kost in De Baarsjes 95 euro. Bij duurdere aanvragen lopen de verschillen op tot duizenden euro's.

Oost-Watergraafsmeer is koploper van de stadsdelen en duikt in diverse categorieën vergunningen op in de top tien van Nederland. Bos en Lommer trok de tarieven 32 procent op en behoort landelijk tot de snelste stijgers. Onderzoeker Steven Wayenberg van de VEH is verbijsterd over de uitkomsten. "U moet zich eens voorstellen dat een taxichauffeur aan passagiers die vanuit De Baarsjes vertrekken vijftig euro vragen voor een ritje, en van passagiers in Oost Watergraafsmeer 240 euro voor dezelfde afstand. Dan zou de hel losbreken."

Germaine Princen (PvdA), bestuurder van het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer reageert laconiek. "We zijn het aan het uitzoeken." Ze vindt de tarieven niet overdreven hoog. "De opdracht van de deelraad is dat wij kostendekkend moeten werken. Omdat er meer aanvragen zijn gedaan dan was begroot, verdienen we er aan."

De Tweede Kamer en de gemeenteraad ergeren zich al langer aan de tarieven. Er is daarom wetgeving in de maak om gemeenten te dwingen de tarieven te matigen meer gelijk te trekken. De al twee keer een jaar uitgestelde Wet Algemene Bepalingen
Omgevingsvergunningen wordt nu voorzien voor 2010. De Amsterdamse stadsdelen vormden vorig jaar nog een werkgroep om vrijwillig alvast de tarieven te harmoniseren. (HET PAROOL)

Meer over