Vergunning megavarkenshouderij blijft in stand

De milieuvergunning die het college van Gedeputeerde Staten van Limburg heeft verleend voor een megavarkenshouderij in Grubbenvorst, blijft grotendeels in stand. Dat heeft de Raad van State vandaag geoordeeld.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

De hoogste bestuursrechter bepaalde wel dat er 1120 varkens minder mogen worden gehouden dan waarvoor eerder een vergunning werd verleend. Het Limburgse veebedrijf wil in het enorme stallencomplex zo'n 30.000 varkens onderbrengen. Daarnaast worden er in de kuikenhouderij van het nieuwe bedrijf meer dan 1 miljoen kippen ondergebracht.

Onder meer Wakker Dier en actiegroep Vereniging Behoud de Parel hadden beroep aangetekend tegen de milieuvergunning. Tegen de uitspraak van woensdag is geen hoger beroep mogelijk. Op dit moment lopen er nog twee zaken over natuurvergunningen, voor zowel de varkenshouderij als de vleeskuikenhouderij.

Het veebedrijf moet het grootste van Nederland worden. Volgens tegenstanders is het bedrijf nog tien keer groter dan bestaande megastallen. Ze spreken daarom van een gigastal.

'De Raad van State heeft het aantal dieren die in de megastal Grubbenvorst zouden komen iets teruggeschroefd met de uitspraak, maar de omvang van megastallen blijft gevaarlijk voor de volksgezondheid en tast het milieu verder aan. Deze schaalsprong in de bio-industrie leidt tot meer milieu- en gezondheidsproblemen voor mens en dier', stelt Milieudefensie in een reactie. De organisatie vindt het teleurstellend dat de overheid de verdere groei van megastallen niet beperkt.

Meer over