Verdenking Mugabe van aanslag Tsvangirai

Mogelijk was het verkeersongeluk waarbij Tsvangirais vrouw vrijdag omkwam en Tsvangirai (foto) gewond raakte, een poging hen te doden, aldus een verklaring van Tsvangirais Beweging voor Democratische Verandering (MDC). Foto EPA/Aaron Ufumeli Beeld
Mogelijk was het verkeersongeluk waarbij Tsvangirais vrouw vrijdag omkwam en Tsvangirai (foto) gewond raakte, een poging hen te doden, aldus een verklaring van Tsvangirais Beweging voor Democratische Verandering (MDC). Foto EPA/Aaron Ufumeli

HARARE - De partij van de Zimbabwaanse premier Morgan Tsvangirai verdenkt het regime van Robert Mugabe van een moordaanslag.

Mogelijk was het verkeersongeluk waarbij Tsvangirais vrouw vrijdag omkwam en Tsvangirai gewond raakte, een poging hen te doden, aldus een verklaring van Tsvangirais Beweging voor Democratische Verandering (MDC). De partij stelt een eigen onderzoek in.

De premier mocht zaterdagmiddag het ziekenhuis verlaten. Hij werd buiten met applaus begroet. Later vertrok hij per vliegtuig naar buurland Botswana. Vandaag zou hij in Zimbabwe terugkeren.

''In werkelijkheid was het ongeluk een perfect georganiseerde aanslag,'' aldus een MDC-zegsman tegen het Zuid-Afrikaanse persbureau Sapa. Tendai Biti, MDC-kopstuk en minister van Financiën, stelde dat de auto van de premier een politie-escorte had moeten krijgen.

In 1999, 2001 en 2008 kwamen drie ministers om door ongevallen. Vorig jaar stierven kort voor de verkiezingen ook vier generaals, allen in het verkeer.

''Het Mugaberegime kent een geschiedenis van vreemde auto-ongelukken. Het is de manier waarop hij van mensen afkomt die hij niet mag,'' zei de Amerikaanse oud-ambassadeur in Zimbabwe, Tom McDonald. Hij sluit een echt ongeluk op de weg van Harare naar Buhera overigens niet uit. (AFP, ANP)

Meer over