Verdachten van vliegtuigkaping aangehouden

ROTTERDAM - Drie passagiers van een Transaviavliegtuig zijn gisteren op Rotterdam Airport aangehouden door de marechaussee. Na een dreigement via alarmnummer 112 werd het toestel urenlang aan de grond gehouden.

De bedreiging hield in dat er een mogelijke gijzeling zou komen aan boord van het vliegtuig, meldde het Openbaar Ministerie later.

De marechaussee nam de dreiging dermate serieus, dat besloten werd het toestel niet te laten vertrekken. Het toestel is vervolgens doorzocht, maar de autoriteiten hebben niet bekendgemaakt of er iets is gevonden.

Het vliegtuig zou om 15.20 uur vertrekken naar Bodrum in Turkije. Aan boord waren 114 passagiers. Zij konden het toestel pas in de loop van de avond verlaten.

De marechaussee hield drie personen aan voor ondervraging, aldus het OM. Het gaat om twee mannen (een 31-jarige, de leeftijd van de ander is niet bekend) en een 28-jarige vrouw. Ze worden verdacht van voorbereidingshandelingen op een eventuele kaping. De onbekende man is later vrijgelaten.

De passagiers hebben in totaal bijna vijf uur in het toestel gezeten, zei een woordvoerster van Transavia. Toen ze het toestel uiteindelijk konden verlaten, zijn ze in het restaurant van het vliegveld opgevangen. ''Nogal wat passagiers reageerden emotioneel, verbaasd of boos,'' aldus de woordvoerster. Met een hapje en een drankje konden ze daar weer wat op verhaal komen.

Transavia heeft geregeld dat alle passagiers gisteravond laat alsnog met een ander toestel naar Turkije konden vliegen. ''Alle of vrijwel alle passagiers hebben daar gebruik van van gemaakt,'' zei de Transaviawoordvoerster. (HET PAROOL)

Drie passagiers van een Transaviavliegtuig zijn gisteren op Rotterdam Airport aangehouden door de marechaussee. Foto AP/Rob Keeris Beeld
Drie passagiers van een Transaviavliegtuig zijn gisteren op Rotterdam Airport aangehouden door de marechaussee. Foto AP/Rob Keeris
Meer over