Verdachten moord Willem Endstra horen strafeis

Drie mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op vastgoedman Willem Endstra, horen donderdag bij de rechtbank in Amsterdam welke straf de aanklager tegen hen eist.

Officieren van Justitie Sabine Tammes (links) en Michiel van IJzendoorn tijdens de inhoudelijke zitting van de strafzaak rondom de moord op Willem Endstra. Beeld ANP
Officieren van Justitie Sabine Tammes (links) en Michiel van IJzendoorn tijdens de inhoudelijke zitting van de strafzaak rondom de moord op Willem Endstra.Beeld ANP

Endstra werd 17 mei 2004 voor zijn kantoor doodgeschoten. De Rus Namik Abassov die het Openbaar Ministerie (OM) ervan verdacht daadwerkelijk Endstra te hebben doodgeschoten, staat niet terecht. Hij overleed in maart 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding.

Twee van de drie verdachten die nu voor de rechter komen, de Alkmaars-Turkse neven Ali N. (31) en Özgür C. (35), zaten al veertien maanden gedetineerd, maar zijn alweer jaren op vrije voeten. De Turk Ziya 'Pasja' G. (41) is altijd voortvluchtig gebleven. Hij wordt bij verstek berecht.

Holleeder
Endstra, 'de bankier van de onderwereld' genoemd, werd toen hij werd doodgeschoten verdacht van witwassen. Hij had onder anderen contact met Willem Holleeder. Die heeft een gevangenisstraf uitgezeten voor afpersing van Endstra en anderen.

Het OM verdenkt Willem Holleeder er nu ook van opdracht te hebben gegeven Willem Endstra en anderen te vermoorden. Onderzoek hiernaar loopt nog. Holleeder zit daarom in voorarrest.

Meer over