Verdachten moord Endstra voor de rechter

De rechtbank in Amsterdam houdt vandaag een tussentijdse zitting in de zaak tegen drie mannen die worden verdacht van de moord op vastgoedtycoon Willem Endstra. De 51-jarige Endstra werd op 17 mei 2004 geliquideerd op de stoep van zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid.

De technische recherche verricht sporenonderzoek bij het kantoor van vastgoedhandelaar Willem Endstra aan de Apollolaan in Amsterdam. Beeld anp
De technische recherche verricht sporenonderzoek bij het kantoor van vastgoedhandelaar Willem Endstra aan de Apollolaan in Amsterdam.Beeld anp

De Alkmaarse neven Özgur C. (34) en Ali N. (30) zaten eerder al een tijd vast op verdenking van de moord. Omdat doorslaggevend bewijs uitbleef, kwamen zij weer vrij. In 2011 werden zij opnieuw opgepakt, maar ook toen kreeg justitie de zaak niet rond.

In Polen arresteerde de politie op verzoek van Nederland de Rus Namik Abassov. Die ontwikkeling leek tot een doorbraak te leiden, ware het niet dat Abassov een paar maanden later in zijn cel overleed aan een hersenbloeding. Verdachte Zyia G. is nog steeds voortvluchtig en staat internationaal gesignaleerd.

Holleeder
Endstra werd in de jaren voor zijn dood voor miljoenen afgeperst door Willem Holleeder. In 2003 voerde Endstra, die vele criminele contacten zou hebben gehad, een reeks geheime gesprekken met de politie.

Een paar weken geleden werd bekend dat justitie een nieuwe getuige heeft in het moordonderzoek. Maandag wordt daarover vermoedelijk meer bekend.

Meer over