Verdachten liquidatie Willem Endstra horen vonnis

De rechtbank in Amsterdam velt maandag het vonnis over drie verdachten die zijn aangeklaagd voor betrokkenheid bij de liquidatie van 'de bankier van de onderwereld' Willem Endstra.

Beeld uit 2004: de technische recherche verricht sporenonderzoek na de moord op Endstra. Beeld anp
Beeld uit 2004: de technische recherche verricht sporenonderzoek na de moord op Endstra.Beeld anp

De drie hebben vooraf de situatie verkend en geobserveerd als voorbereiding voor de moordaanslag, stelt het Openbaar Ministerie.

Endstra werd 17 mei 2004 voor zijn kantoor doodgeschoten. De Rus Namik Abassov die het OM ervan verdacht daadwerkelijk Endstra te hebben doodgeschoten, staat niet terecht. Hij overleed in maart 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding.

Een van de verdachten, Ziya ' Pasja' G. (41), kwam tijdens het proces niet opdagen. Hij is in Turkije en tot dusver voortvluchtig gebleven. Hij moet zestien jaar krijgen omdat hij de liquidatie en de voorbereidingen daarvan volgens justitie heeft aangestuurd.

Schok door samenleving
Twee van de drie verdachten die nu voor de rechter staan, de Alkmaars-Turkse neven Ali N. (31) en Özgür C. (35), zaten al veertien maanden in voorarrest, maar zijn alweer jaren op vrije voeten. Tegen hen werd veertien jaar geëist. Zij zouden Endstra 'geruime tijd' hebben geobserveerd. Beiden ontkennen.

De moord op Endstra joeg 'een schok door de samenleving'. 'Liquidaties waren tot dan een fenomeen dat strikt verbonden was met het criminele milieu,' zei Tammes in het requisitoir, 'maar de scheiding tussen onderwereld en bovenwereld werd met de liquidatie van Endstra in één keer opgeheven.'

Meer over