Update

Verdachte Schipholbrand hoeft niet meer in cel

Het OM houdt Ahemd al-J. niet als enige verantwoordelijk voor de brand waarbij elf doden vielen. Foto ANP Beeld
Het OM houdt Ahemd al-J. niet als enige verantwoordelijk voor de brand waarbij elf doden vielen. Foto ANP

AMSTERDAM - De verdachte van de Schipholbrand hoeft van het Openbaar Ministerie (OM) niet meer de gevangenis in. Aanklager Hans Wesselink eiste in de hogerberoepszaak vrijdag wel een straf van twee jaar en 24 dagen, maar die heeft Ahmed al-J. al in voorarrest uitgezeten. Het OM houdt hem niet als enige verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de brand waarbij elf doden vielen.

Het OM acht bewezen dat Al-J. op 26 oktober 2005 opzettelijk brand heeft gesticht in zijn cel in het detentiecentrum op Schiphol-Oost. Hij zou dat hebben gedaan door een sigarettenpeuk weg te schieten die in het beddengoed terechtkwam. Hij heeft daarmee de kans aanvaard dat er brand zou ontstaan, vindt het OM.

Dat er tekortkomingen waren in de bouw van de cellen, in de hulpverlening en in de brandmeldinstallatie was volgens het OM doorslaggevend voor de omvang en ernst van de brand. Het feit dat de brandweer laat arriveerde, heeft daar ook aan bijgedragen, aldus advocaat-generaal Wesselink. ''Er is een opeenstapeling van gebeurtenissen die de situatie alleen nog maar erger hebben gemaakt. Toch neemt dat alles de eigen verantwoordelijkheid van de verdachte voor zijn handelen niet weg.''

Het OM was in hoger beroep gegaan omdat het de straf van drie jaar te laag vond die de rechtbank Haarlem in juni 2007 oplegde aan Al-J., aldus Wesselink. Dat hij nu toch tot een lagere strafeis komt, komt door zaken die tijdens de behandeling van de zaak in hoger beroep aan de orde zijn gekomen, zei hij. (ANP)

Meer over