Update

Verdachte moord Endstra voorlopig achter slot en grendel

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag bepaald dat de 47-jarige Namik A. voorlopig achter slot en grendel blijft. Justitie verdenkt de Rus ervan dat hij op 17 mei 2004 de Amsterdamse vastgoedmagnaat Willem Endstra heeft doodgeschoten.

ANP/Redactie
Het graf van Willem Endstra. © ANP Beeld
Het graf van Willem Endstra. © ANP

A.'s advocaat Hans-Otto den Otter had de rechtbank vrijdag gevraagd het voorarrest van zijn cliënt te beëindigen. Den Otter betoogde dat de aanwijzingen tegen A. niet hard genoeg zijn om hem nog langer in het huis van bewaring te houden. De rechtbank vond juist dat er sprake is van veel belastend materiaal, dat voortzetting van het voorarrest rechtvaardigt.

Endstra (51) werd op de bewuste dag geliquideerd in de buurt van zijn kantoor op de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. Een zakenpartner die naast hem liep, werd in een knie geraakt. De moord behoort tot de meest geruchtmakende afrekeningen in het criminele circuit. Endstra had tal van connecties in de onderwereld.

DNA
Het belastende materiaal tegen Namik A. bestaat onder meer uit DNA-sporen op het moordwapen en op kogelhulzen die op de plek van de schietpartij zijn gevonden. De schutter heeft meerdere kogels op Endstra afgevuurd.

Neven uit Alkmaar
A. werd vorig jaar oktober in Polen opgepakt. Tegelijkertijd arresteerde de politie in Alkmaar twee Turkse neven die in 2006 ook al op verdenking van betrokkenheid bij de moord werden aangehouden en geruime tijd vastzaten. Justitie moest hen destijds laten gaan. Er kwam niet genoeg bewijs op tafel. Vorig jaar kwamen de neven opnieuw op vrije voeten, omdat de rechter vond dat er geen nieuwe aanwijzingen bij waren gekomen. Het tweetal geldt nog wel als verdachte. Of zij uiteindelijk ook samen met Namik A. terecht zullen staan, is nog niet duidelijk.

Holleeder
De politie heeft eerder aangegeven dat zij onder anderen Willem Holleeder als potentiële opdrachtgever van de moord op Endstra ziet. Holleeder is veroordeeld voor het afpersen van Endstra en heeft zijn straf daarvoor inmiddels uitgezeten. Van vervolging wegens het verstrekken van een moordopdracht is vooralsnog geen sprake.

Meer over