Verdachte moord Endstra dood na hersenbloeding

De man die ervan wordt verdacht de Amsterdamse vastgoedmagnaat Willem Endstra te hebben doodgeschoten, is dinsdag in een ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Sporenonderzoek bij het kantoor van Willem Endstra aan de Apollolaan in Amsterdam. Endstra werd in mei 2004 neergeschoten. Beeld ANP
Sporenonderzoek bij het kantoor van Willem Endstra aan de Apollolaan in Amsterdam. Endstra werd in mei 2004 neergeschoten.Beeld ANP

De 47-jarige Rus Namik A. zou Endstra op 17 mei 2004 hebben geliquideerd.

A. werd vorig jaar oktober in Polen opgepakt. Het OM betreurt dat hij is overleden. Justitie gaat er nog steeds vanuit dat hij de schutter was die Endstra heeft doodgeschoten. De behandeling van zijn strafzaak gaat nu niet door, maar het onderzoek naar de moord gaat wel gewoon verder. 'Het is immers niet alleen gericht op de schutter, maar ook op andere personen die betrokkenen waren bij die moord', aldus het OM.

Knie
Endstra (51) werd op de bewuste dag geliquideerd in de buurt van zijn kantoor op de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. Een zakenpartner die naast hem liep, werd in een knie geraakt. De moord behoort tot de geruchtmakendste afrekeningen in het criminele circuit. Endstra had tal van connecties in de onderwereld.

Een van hen was Willem Holleeder. De twee waren zakenpartners, maar de relatie mondde uit in afpersing door Holleeder. Hij heeft Endstra miljoenen afhandig gemaakt. Holleeder werd veroordeeld en kreeg 9 jaar gevangenisstraf, die hij inmiddels heeft uitgezeten.
Holleeder wordt ook wel gezien als een van de mogelijke opdrachtgevers van de moord op Endstra, maar een vervolging daarvoor zit er voorlopig niet in.

Turkse neven
Ongeveer tegelijk met de arrestatie van A. in Polen pakte de politie in Alkmaar twee Turkse neven op die bij de moord betrokken zouden zijn. Zij zijn in 2006 ook al als verdachten aangemerkt en zaten toen een tijd vast. Net als destijds kwamen de twee vorig jaar vrij omdat de rechter vond dat er te weinig bewijs tegen hen was. Bewijs dat justitie tegen A. verzamelde, bestond uit onder meer DNA-sporen op het moordwapen en op kogelhulzen.

Meer over