Verdachte liquidatiepoging vrij door gebrek aan bewijs

De rechtbank heeft de 25-jarige Amsterdammer Sofyan el H. woensdagmorgen vrijgelaten bij gebrek aan bewijs dat hij zo'n tien keer op een auto met twee mannen had geschoten.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Dat gebeurde in de nacht van 2 op 3 mei in de Johanna Reynvaanstraat in Nieuw-West. Justitie gaat uit van een liquidatiepoging. De twee mannen bleven door geluk ongedeerd.

Zowel de verdachte als de twee twintigers in de auto worden door de politie gerekend tot de 'Staalmanpleingroep' van jonge criminelen, die de buurt lang terroriseerden. Zowel de verdachte als in elk geval één van de inzittenden van de beschoten auto is al vaak met justitie in aanraking geweest vanwege een verscheidenheid van (gewelds)misdrijven.

Sofyan el H. werd enkele dagen na de schietpartij door een arrestatieteam aangehouden in de Comeniusstraat. Het belangrijkste bewijs tegen hem komt uit een telefoongesprek dat een broer van één van de mannen in de beschoten auto met hun moeder voerde.

Joodje
Daarin zei de broer dat 'Joodje' bij het schieten betrokken was geweest. 'Joodje' is de bijnaam van El H. De schietpartij zou een vergelding zijn voor een incident eerder op de dag waarbij één van de inzittenden van de auto El H. in elkaar zou hebben geslagen. El H. had volgens zijn advocaat Jeroen van Weers echter geen verwondingen, dus moet volgens hem een ander zijn bedoeld.

De rechtbank vond het bewijs eerder te mager om de verdachte in de cel te houden, maar na hoger beroep mocht justitie hem toch weer vastzetten. Aangezien sindsdien geen wezenlijk extra bewijs aan het strafdossier is toegevoegd, liet de rechtbank El H. woensdagmorgen opnieuw gaan. Zijn strafzaak wordt eind november behandeld.

Meer over