PlusNieuws

Verdachte in beeld voor bedreigingen Joods restaurant HaCarmel in Zuid

Een 18-jarige man uit Arnhem wordt verdacht van het telefonisch bedreigen van het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam-Zuid afgelopen jaar. Hij zou naast HaCarmel ook andere restaurants van Joodse eigenaren hebben bedreigd.

Marijne Beijen
Restaurant HaCarmel is al meerdere keren het doelwit geweest van bedreigingen en vernielingen.  Beeld AP
Restaurant HaCarmel is al meerdere keren het doelwit geweest van bedreigingen en vernielingen.Beeld AP

De verdachte zou Daniël Ba-ron, een van de eigenaren van Ha Carmel, sinds juni 2021 diverse keren hebben gebeld met een afgeschermd nummer en hem daarbij hebben uitgescholden en bedreigd. Daarbij uitte hij antisemitische teksten, bevestigde zijn advocaat Herman Loonstein eerder. Ba-ron deed aangifte bij de politie.

Na onderzoek van de politie zou de verdachte in juli 2021 in beeld zijn gekomen. Hij is gehoord en geconfronteerd met zijn bedreigingen. Inmiddels ligt de zaak bij het Openbaar Ministerie voor verdere afhandeling.

In tegenstelling tot eerdere berichten, waarin gemeld werd dat de politie de zaak ‘slechts als een belediging’ zou afdoen, meldt de politie dat ‘het tegendeel het geval is’. Zo zou destijds juist op aandringen van de politie aangifte van bedreiging zijn gedaan.

Eind oktober is een klacht wegens bedreiging opgenomen in het dossier, zodat de verdachte in een rechtszaak meer ten laste kan worden gelegd. De suggestie dat de zaak enkel als belediging zou zijn opgepakt, is dan ook ‘onjuist’, aldus de politie.

Restaurant HaCarmel was al vaker doelwit van bedreigingen en vernielingen. De 32-jarige Syriër Saleh A. werd eerder veroordeeld wegens vernieling van en opzettelijke brandstichting in het koosjere restaurant aan de Amstelveenseweg, in mei vorig jaar. In januari 2020 werd voor de deur van HaCarmel een verdacht pakket aangetroffen, dat later een nepbom bleek te zijn. De zaak werd daarnaast diverse keren beklad.

Meer over