'Venezuela levert olie aan Syrië, ondanks sancties'

In de haven van Banias, Syrië, wordt deze week een lading diesel vanuit Venezuela verwacht. De regering van Hugo Chávez negeert met deze actie de sancties die Westerse landen het regime van president Assad oplegden.

Redactie
Venezolanen betogen voor president Assad voor de Syrische ambassade in Caracas, in april vorig jaar. Beeld AFP
Venezolanen betogen voor president Assad voor de Syrische ambassade in Caracas, in april vorig jaar.Beeld AFP

De levering van diesel per schip komt van twee 'handelsbronnen', blijkt uit vrachtgegevens. De olietanker werd het laatst gezien bij de kust van Cyprus, sinds gisteren kan het schip niet meer gelokaliseerd worden, waarschijnlijk omdat het satellietsysteem is uitgeschakeld.

Het staatsoliebedrijf PDVSA vervoert de brandstof met het vrachtschip Negra Hipolita, dat ook in november al een lading olie naar Syrië bracht. De diesel dient als brandstof voor tanks of voor verwarming. Sinds het Westen Syrië een olie-embargo oplegden kampt het land met brandstoftekort. De vracht met diesel zou een waarde van 38 miljoen euro kunnen hebben, mocht de tanker maximaal beladen zijn.

De Venezolaanse president Chávez is een bondgenoot van Syrië. 'Het geweld tegen Syrië blijft doorgaan', zei Chávez vorige maand. 'Het is dezelfde formule als het Westen gebruikte tegen Libië - geweld injecteren, terrorisme van buitenaf injecteren en later de VN laten ingrijpen'.

De VS en Europa eisen dat de Syrische president Assad aftreedt. Rusland en China hebben deze maand tegen een VN-resolutie gestemd, die Assad gebiedt af te treden.

Meer over