Veldhuis faalt op 100 meter vrij

PEKING - Ze had dé perfecte race willen zwemmen. Op het ultieme moment in de Watercube in Peking ging Marleen Veldhuis vrijdag echter volledig de fout in. De kanshebster op een medaille op de olympische 100 meter vrij liet zich op het startblok uit balans brengen en blies zichzelf met een wanhopige inhaalrace volledig op. In plaats van het gedroomde goud restte haar ver achter de Duitse winnares Britta Steffen slechts de zesde plaats.

Hoewel de starter voor de race een dubieuze rol speelde door de boel op te houden, legde Veldhuis de schuld na afloop volledig bij zichzelf. ''Ik ben zo ontzettend boos op mezelf. Je mag me slaan hoor'', reageerde de geboren Twentse. ''Dit mag niet gebeuren. Ik heb hier vier jaar keihard voor gewerkt en weer lukt het niet. Ik zwem een tijd van boven de 54 seconden in de olympische finale, dat kan gewoon niet waar zijn.

Het Chinese publiek ging voor de race uit zijn dak vanwege de deelname van landgenote Yingwen Zhu. De starter wachtte daarom een paar tellen langer dan normaal. Veldhuis wilde net omhoog komen, toen hij uiteindelijk op zijn signaal drukte. Ze dook daardoor als laatste het water in. ''Ik wist van te voren dat er met een Chinese in de finale herrie zou zijn. Ik was erop ingesteld, maar omdat het zolang duurde, was ik toch een beetje uit mijn concentratie.

Veldhuis moet het vooral hebben van de eerste 50 meter. Ze is daarop de snelste vrouw van de wereld. Omdat ze nu te laat van het blok vloog, had ze geen ruimte om een marge op de rest van het veld op te bouwen. Ze keerde uiteindelijk nog wel als tweede, maar stortte daarna volledig in.

Sinds haar overgang naar Jacco Verhaeren heeft Veldhuis juist enorm veel geïnvesteerd in het gecontroleerd zwemmen van de juiste race. In het verleden ging ze ook vaak veel te gretig het water in en moest dat in de slotfase bekopen. Verhaeren schaafde eerst vele uren aan haar techniek, waarna hij het juiste raceplan uitstippelde. Met behulp van de vele wedstrijden in de aanloop naar de Spelen had ze dit als blauwdruk in haar hoofd gestampt. In Peking had dit tot de perfecte uitvoering moeten leiden, maar in de finale ging het toch mis.

Verhaeren baalde flink na afloop van het optreden van zijn pupil. Hij vond weliswaar dat de starter 'prutswerk' had afgeleverd, maar Veldhuis had haar hoofd erbij moeten houden. ''Iedereen had er last van, dus het is geen excuus. Ze had zich hoe dan ook aan haar raceplan moeten houden. We hebben daar veel in geïnvesteerd, maar nu ging ze met een soort kamikazeactie achter de rest aan. Ze heeft zichzelf volledig opgeblazen. Dit soort fouten mag ze niet meer maken.

Verhaeren was even bang dat het voor de race al misging omdat Veldhuis op het blok bewoog. ''Ik hield al rekening met een diskwalificatie, maar gelukkig gebeurde dat niet.'' De coach had verwacht dat Veldhuis inmiddels verder zou zijn en dat de ondoordachte races achter de rug waren. ''Deze absolute mispeer is niet conform haar ontwikkeling van de laatste twee jaar. Ik denk nu wel: wat had ik zelf beter moeten doen. Had ik haar meer tot rust moeten manen? Maar op een gegeven moment denk je: 'ze weet het wel'. Dit is heel frustrerend omdat ze eerder heeft laten zien dat de vorm goed is.

Veldhuis krijgt nog wel een kans op een medaille op de 50 meter vrij. De series hiervoor staan vrijdagavond (in de middag in Nederland) op het programma. Verhaeren gaat ervan uit dat Veldhuis zich in een paar uur wel over de teleurstelling van de 100 meter vrij kan heenzetten. ''Ze is een positief mens. Ik denk dat het wel goed komt'', aldus de coach. (ANP)

Zwemster Marleen Veldhuis is vrijdag teleurstellend als zesde geëindigd in de finale van de 100 meter vrije slag. Veldhuis kijkt bedrukt naar het scorebord na afloop van haar race. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Zwemster Marleen Veldhuis is vrijdag teleurstellend als zesde geëindigd in de finale van de 100 meter vrije slag. Veldhuis kijkt bedrukt naar het scorebord na afloop van haar race. Foto ANP/Robert Vos
Meer over