Plus

Veiling Slotervaart: 'Niet iedereen mag alles zomaar overnemen'

Van een complete operatiekamer tot een chirurgische schaar, de inboedel van het failliete MC Slotervaart gaat de komende maanden onder de hamer.

Malika Sevil
Inboedel van het MC Slotervaart. Het meubilair en apparatuur van het ziekenhuis wordt via het veilinghuis verkocht. Beeld anp
Inboedel van het MC Slotervaart. Het meubilair en apparatuur van het ziekenhuis wordt via het veilinghuis verkocht.Beeld anp

MRI te koop. Gewicht 12.500 kilo. Bouwjaar 2006. Bijzonderheden: bij de oplevering was het de stilste MRI die er bestond, vandaar de bijna liefkozende naam Pianissimo, een Italiaanse muziekterm voor passages die zacht moeten worden gespeeld. Oorspronkelijke aanschafwaarde: één miljoen euro. Bieden vanaf 10.000 euro.

De inventaris van het failliete ziekenhuis MC Slotervaart gaat de komende drie maanden onder de hamer. Alles moet weg, tot aan de laatste scalpel aan toe. In juni wil de curator het ziekenhuis leeg hebben. En dus staan sinds gisteren de eerste honderd kavels online op de site van Troostwijk Veilingen. Een greep uit het aanbod: een infuuspomp inclusief voeding (bieden vanaf 10 euro), een operatielamp (minimaal voor 60 euro) en een defibrillator uit 2003 (openingsbod 20 euro).

Chirurgische scharen
In het MC Slotervaart staat de hele handel uitgestald. Chirurgische scharen, neurologische microscopen, operatietorens, de hele mikmak. Op de monitoren plakt behalve een sticker met een kavelnummer, ook een memo met een vinkje, wat wil zeggen dat alle patiëntengegevens van het apparaat zijn gehaald.

Teun van Leeuwen van Troostwijk Veilingen verwacht veel belangstelling. "We zagen het ook bij de veiling van de spullen van de IJsselmeerziekenhuizen. Er kwamen biedingen uit Oost-Europa, China, eigenlijk van alle continenten." Ook was er interesse vanuit onverwachte hoek. "Dierenartsen. Die hebben interesse in röntgenapparatuur. Dat hadden we niet verwacht."

De veiling is opgedeeld in acht fasen. Radiologie trapt af, dan volgen de operatiekamers en zo verder. De apparaten die het moeilijkst te verhuizen zijn, worden het eerst geveild. De MRI bijvoorbeeld moet door een gespecialiseerd bedrijf worden gedemonteerd. "Voor de koper kost dat 20.000 euro, nog los van de aanschaf van de MRI."

Radioactieve bron
Overigens is de verkoop van bepaalde apparaten onder gunning. Dat wil zeggen dat de curator, als de biedingstermijn is verlopen, ook kijkt of de papieren van een potentiële koper in orde zijn. "Niet iedereen mag alles zomaar overnemen. Voor het aanschaffen van apparatuur waar een radioactieve bron in zit, heb je een vergunning nodig." Ook moet de koper een plan indienen: "En zo ga ik het demonteren."

Op de OK-afdeling waar tot oktober vorig jaar nog volop werd geopereerd, staan nu alle medische objecten uit hun context gerukt, op de gang. Ze staan uitgestald voor de kijkers, die op afspraak kunnen voorproeven.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Curator Marc van Zanten staat in maatpak naast een rek met loodschorten. Hij durft geen voorspelling te doen wat dit alles gaat opbrengen. Een deel van de inboedel is al meegegaan met het specialisme dat de maagverkleiningen doet (naar het Spaarne Gasthuis). Ook de afdeling Geriatrie die in zijn geheel naar het OLVG verhuisde, kocht de spullen over. "Dat heeft bij elkaar enkele tonnen opgeleverd."

Dat is een fractie van de schuld van het Slotervaart, die de curator schat op een bedrag tussen de 40 en 50 miljoen euro.Veel komt er niet binnen. De laatste zorgdeclaraties zijn ingediend, goed voor enkele miljoenen. Maar tegelijkertijd melden zich nog dagelijks nieuwe schuldeisers.

Karel Appel
Dan is er nog de kunst in het MC Slotervaart, waaronder een werk van Karel Appel. Of de curator daar nog geld uit kan slepen is maar zeer de vraag. Er loopt nu een onderzoek naar de vraag wie de eigenaar is van de kunstwerken, de gemeente, MC Slotervaart of het Stedelijk Museum.

En dan is er nog de kwestie rond de verkoop van het pand, waar de gemeente, een recht van eerste koop wist af te dwingen. De curator en de gemeente gingen hierover rollebollend over straat, maar Van Zanten verkiest nu de vredespijp. "We gaan eerst in gesprek, dat lijkt me beter dan dat we in de media uitlatingen doen."

Hoe dan ook, er is de afgelopen maanden toch vooral veel, heel veel geld uitgegeven in het MC Slotervaart. Ter illustratie: alleen de energierekening bedraagt maandelijks al 150.000 euro. Er ging in de nasleep van het faillissement een fortuin zitten in het overdragen van de patiënten naar andere ziekenhuizen en het verwerken van de patiëntendossiers (zie kader).

"Nu is het toch tijd voor het echte werk van curatoren en dat is zorgen dat er fondsen komen voor de crediteuren. Wij hopen natuurlijk op de beste opbrengst. Al is het ook goed dat deze spullen ergens op de wereld een tweede leven krijgen."

Lees ook: Complete operatiekamers MC Slotervaart te koop en Huurders spookziekenhuis MC Slotervaart werken gewoon door

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Het verwerken van de patiëntendossiers

Voor de dossiers van de patiënten van MC Slotervaart komt één archief, waarschijnlijk onder de hoede van een ander ziekenhuis. Wie deze taak op zich neemt is nog onbekend, maar een oplossing is nabij, zei curator Marc van Zanten gisteren bij een persbijeenkomst in het failliete ziekenhuis.

Het weefselarchief, kasten vol potjes met dna van patiënten, is al wel onder de pannen. Dat zal beheerd worden door Amsterdam UMC. Maar de patiëntendossiers van MC Slotervaart moeten nog worden ondergebracht, zodat behandelaars van ex-patiënten van MC Slotervaart de medische gegevens ook in de toekomst kunnen opvragen. Een hels karwei. De curator heeft specialisten op dit gebied in de arm genomen en overlegt hierover met het ministerie van VWS en de zorgverzekeraars.

"We hebben drie soorten archieven: het weefselarchief, het papieren archief en het digitale archief," zegt Van Zanten. "Volgens de wet moet je de archieven vijftien jaar bewaren, maar dat is bij een ziekenhuis dat stopt te bestaan een zeer complexe situatie."

De hoeveelheid aan informatie is enorm. Om dit te illustreren noemt Van Zanten de getallen: Sinds 2012 zijn er 600.000 digitale dossiers aangemaakt. "Maar het ergste is het papieren archief. Die zit op drie locaties: hier zit het Centraal Medisch Archief met vier kilometer aan dossiers. Bij een extern bedrijf staat nog eens 1,4 kilometer en bij een ander bedrijf nog eens achttien pallets met dossiers. Geen idee hoeveel kilometer dat is."

In de kelder sorteren medewerkers en studenten - gewapend met handschoenen en desgewenst een mondkapje tegen het stof - de dossiers op datum. Alles ouder dan vijftien jaar moet worden vernietigd. Van de 160 kasten, zijn er nu volgens de curator 112 doorgespit. Een deel is naar de papierversnipperaar. "We gaan van vier naar drie kilometer dossiers." Wat rest moet vervolgens worden gedigitaliseerd.

Een monsterklus, niet alleen vanwege de omvang, maar zeker ook vanwege de privacygevoeligheid. "Het moet hieruit, maar je kan het niet zo in een vrachtwagen meenemen. De hoop is dat straks op één plek in Nederland hét archief van patiënten van MC Slotervaart wordt beheerd en dat die 24 uur per dag beschikbaar is voor andere ziekenhuizen."

Meer over