Update

Veiligheidsdienst vond ministers Curaçao ongeschikt

De Curaçaose minister-president Gerrit Schotte en vier andere ministers zijn volgens een rapporteur van de Veiligheidsdienst Curaçao niet ministeriabel. Dat meldde het lokale dagblad Amigoe gisteren op basis van een 'vertrouwelijk memo' uit oktober 2010.

ANP
Gerrit Schotte, premier van Curaçao, vorig jaar op bezoek bij zijn Nederlandse ambtsgenoot Mark Rutte. Beeld ANP
Gerrit Schotte, premier van Curaçao, vorig jaar op bezoek bij zijn Nederlandse ambtsgenoot Mark Rutte.Beeld ANP

Volgens de krant meldt de rapporteur dat premier Schotte heimelijke afspraken zou hebben gehad met diverse geldschieters en in het verleden illegale activiteiten zou hebben verricht.

Minister El Hakim van Economische Ontwikkeling zou grote schulden bij lokale banken hebben. Ook staat in de memo dat hij een actief lid is van de in Libanon gevestigde Amel-beweging. Die vormt een coalitie met de Future Movement Libanon en de terroristische groep Hezbollah.

Rokkenjager
Een andere minister zou volgens de memo een fervent voorstander van het communisme en een rokkenjager zijn. Ook zou hij gevoelens van afkeer en wrok hebben tegenover Nederlanders. Weer een andere minister zou een diploma hebben vervalst om een hbo-opleiding te kunnen volgen.

De discussie over screening van ministers op Curaçao, sinds 10 oktober 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk, is onlangs opgelaaid door het rapport van voormalig politicus Paul Rosenmöller. De oud-lijsttrekker van GroenLinks pleit voor het instellen van een commissie die onderzoek doet naar de integriteit van ministers. Zowel het Curaçaose parlement als de regering voelen hier niets voor.

Aanhoudende geruchten
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkijkrelaties Piet Hein Donner stelde eerder dit jaar, in reactie op aanhoudende geruchten over problemen rond de screening van Curaçaose ministers, dat hij daarover met de gouverneur van Curaçao had gesproken. Deze zag volgens de minister geen aanleiding om nog verder te gaan met het antecedentenonderzoek. Donner zei geen reden te hebben om aan de gouverneur te twijfelen.

Meer over