Veiligheidsbeleid Tunesië op de schop na recente aanslag

Tunesië heeft gisteren de staatssecretaris voor Veiligheid, Rafik Chelli, uit zijn functie gezet. Dat maakte de eerste minister bekend, een week nadat twaalf presidentiële wachten zijn omgekomen bij een zelfmoordaanslag in het land, al de derde aanslag dit jaar.

De eerste minister van Tunesië Habib Essid (rechts) en de minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Najem Gharsalli (links) in het parlement. Beeld afp
De eerste minister van Tunesië Habib Essid (rechts) en de minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Najem Gharsalli (links) in het parlement.Beeld afp

De regering kondigde verder een herschikking aan van de top van Binnenlandse Zaken, zoals een nieuwe directeur voor openbare veiligheid en een nieuwe inspecteur-generaal voor nationale veiligheid.

Het is niet de eerste keer dat er geschoven wordt bij het veiligheidsbeleid. Dat gebeurde ook na de aanslagen op het Bardo-museum in Tunis en de schietpartij op het strand in Sousse. Bij die aanslagen kwamen zo'n 60 mensen om het leven, voornamelijk buitenlandse toeristen.

Noodtoestand en avondklok
De jongste aanslag, op een bus met presidentiële wachten, werd opgeëist door Islamitische Staat. Na de aanslag, op enkele honderden meters van het ministerie van Binnenlandse Zaken, werd in Tunesië de noodtoestand uitgeroepen en in Tunis een avondklok ingesteld.

De veiligheidsdiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid en doekten naar eigen zeggen al een extremistische cel op, die van plan zou zijn geweest aanslagen te plegen. Tientallen mensen zijn opgepakt. Er werden ook twee wapenopslagplaatsen ontdekt.

undefined

Meer over