Veerdienst mogelijk minder vaak naar Terschelling

Omdat er geen oplossing in zicht lijkt voor de Terschellingse veerbotenoorlog, gaat staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) onderzoeken of de afvaarten van de EVT naar het Waddeneiland kunnen worden beperkt. Dat schrijft ze maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Een veerboot van Rederij Doeksen in de haven van Harlingen. De rederij, die de veerdiensten exploiteert naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland, wil vanwege het verlies dat het maakt door de concurrentie van Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) een deel van de vaarten in de winterperiode schrappen. Beeld ANP
Een veerboot van Rederij Doeksen in de haven van Harlingen. De rederij, die de veerdiensten exploiteert naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland, wil vanwege het verlies dat het maakt door de concurrentie van Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) een deel van de vaarten in de winterperiode schrappen.Beeld ANP

Al jaren is er strijd tussen Rederij Doeksen en de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT). Door de concurrentie loopt het aantal reizigers bij Doeksen terug en daarom wil het bedrijf schrappen in de dienstregeling. Een poging om in het conflict te bemiddelen is mislukt, aldus Mansveld.

Om 'maatschappelijke ontwrichting te voorkomen', gaat ze nu kijken of de EVT minder op Terschelling kan gaan varen. Medio oktober moet het onderzoek zijn afgerond en moet er duidelijkheid komen, verklaarde een woordvoerster van de bewindsvrouw.

Doeksen heeft voor een periode van 15 jaar het alleenrecht gekregen om de veerdienst naar Terschelling en Vlieland te verzorgen. In 2008 is de EVT uit onvrede met dit alleenrecht gaan varen op Terschelling. Maar deze concurrentie raakt Doeksen hard en daarom wilde het bedrijf vanaf november in de onrendabele dienstregeling gaan schrappen. Een besluit hierover is 'vooralsnog' uitgesteld, aldus Mansveld.

Directeur Paul Melles van rederij Doeksen benadrukt dat de brief van de minister geen uitstel betekent voor het invoeren van de uitgeklede dienstregeling. 'Voor ons is 1 november nog steeds de datum', zegt Melles. Doeksen heeft de bekendmaking van de nieuwe dienstregeling wel met een paar weken uitgesteld.

Een beslissing van Mansveld kan ook gevolgen hebben voor de gesprekken die Doeksen op dit moment met de vakbonden voert. Zij praten op dit moment over de gevolgen van de nieuwe dienstregeling voor het personeel van Doeksen.

Volgens de EVT is het onmogelijk om de rederij te beperken in afvaarten. Zij beroepen zich op afspraken die in het verleden over het gebruik van havens zijn gemaakt.

Meer over