Veerdienst EVT mag blijven varen op Terschelling

Veerdienstbedrijf EVT mag voorlopig blijven varen van en naar Terschelling. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

Redactie
Een veerboot van Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) in de haven van Harlingen. Beeld anp
Een veerboot van Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) in de haven van Harlingen.Beeld anp

De rechtbank in Den Haag had eind vorig jaar gezegd dat de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) de dienst op het Waddeneiland per 1 februari moest stoppen, omdat de staat bepaalde dat EVT de haveninrichtingen in Harlingen en Terschelling vanaf die datum niet meer mag gebruiken. Dat gebeurde in een kort geding dat EVT had aangespannen tegen de Staat. Het bedrijf besloot daarop tot het spoedappel bij het hof. Het hof vindt dat de Staat onzorgvuldig was bij het opzeggen en met EVT had moeten overleggen over een andere oplossing.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) besloot half oktober dat de EVT niet langer op Terschelling mag varen. Zij liet vandaag weten de uitspraak van het hof te bestuderen.

Europese regels
Het conflict tussen EVT en concurrent TSM (rederij Doeksen) draait om diensten naar Terschelling en Vlieland. De bepaling van de staatssecretaris dat TSM het alleenrecht op de verbinding met Terschelling heeft, is volgens EVT in strijd met de Europese mededingingsregels. Het bedrijf stapte daarom ook naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven, dat op zijn beurt aan het Europees Hof van Justitie uitleg over de concurrentiebepalingen heeft gevraagd.

Rederij Doeksen toonde zich vandaag teleurgesteld. 'En niet in de laatste plaats voor de eilanders, die recht hebben op een stabiele, continue veerverbinding met de wal.' Het bedrijf beraadt zich nu op maatregelen, zo liet het weten. EVT is blij met de uitspraak. Het bedrijf laat de komende weken het laatste deel van het onderhoud aan het schip Spathoek verrichten en brengt het vaartuig op 1 maart weer in de vaart.

Meer over