Veel proteststemmen verwacht in Griekse verkiezing

De opkomst bij de parlementsverkiezingen in Griekenland lijkt hoger uit te vallen dan in 2007. Dat is vermoedelijk slecht nieuws voor de regeringspartijen, die moeten vrezen dat woedende Grieken een proteststem boven thuisblijven verkiezen.

Stembureau in Athene. Beeld afp
Stembureau in Athene.Beeld afp

Opiniepeilingen voorspellen al weken een afstraffing voor de socialistische PASOK en het conservatieve Nea Dimokratia, die moeizaam samenwerken in een regering van nationale eenheid. Bijna veertig jaar lang wisselden de twee partijen stuivertje in de dans om de macht, maar nu lijkt geen van beiden ook maar een schijn van kans te maken op een meerderheid.

Veel Grieken moeten niets meer hebben van de gevestigde partijen uit onvrede over de enorme schuldenlast en de zware bezuinigingen waar het land onder zucht. Ze zoeken hun heil bij de nieuwe partijen, van welke er mogelijk tien de kiesdrempel halen.

Het parlement krijgt dan een versplinterd aanzien, en dat baart het buitenland en de financiële markten zorgen. Het kost mogelijk veel tijd een regering te vormen. Wellicht slaagt het parlement, dat straks veel nieuwe protestpartijen zal tellen, daar zelfs helemaal niet in en moeten de Grieken opnieuw naar de stembus. In beide gevallen is het land langdurig stuurloos.

De nieuwe bezuinigingen die nodig zijn voor de volgende noodlening van Europa en het Internationaal Monetair Fonds dreigen dan niet tijdig te worden ingevoerd. Als die vrees, die onder meer op de financiële markten rondwaart, bewaarheid wordt, koerst Griekenland af op een bankroet.

Meer over