Veel overlast door verhuur van woningen aan studenten

Beleggers verhuren in toenemende mate woningen aan grote groepen studenten. Dit leidt tot extra huisvesting, maar ook tot meer klachten van de buren.

Michiel Couzy
null Beeld Gijs Kast
Beeld Gijs Kast

Het aantal vergunningen dat is aangevraagd voor verhuur aan grote groepen is de afgelopen anderhalf jaar toegenomen, meldt de gemeente Amsterdam.

Zo zijn er alleen al in april tientallen vergunningen verleend voor het ombouwen van complete woningen tot drie of meer zelfstandige kamers, bedoeld voor verhuur.

Bijvoorbeeld in de Jacques Oppenheimstraat in Nieuw-West. De gemeente heeft toestemming gegeven voor de verkamering van zes appartementen. Een belegger die in totaal 22 adressen heeft in deze straat, mag die woningen omzetten in drie, vier of vijf zelfstandige kamers.

Ook in de Bestevaerstraat en de Willem Nakkenstraat in West en in de voormalige klusflat Kleiburg in Zuidoost zijn vorige maand dit soort vergunningen verstrekt.

De gemeente maakt de exacte cijfers pas komende zomer bekend in een evaluatie, maar het is zonneklaar dat verhuur aan grote groepen toeneemt, zegt wethouder Laurens Ivens.

Beleggers
Uit recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat in 2016 13 procent van de verkochte woningen in Amsterdam in handen is gevallen van beleggers die overgaan tot verhuur, een verdubbeling ten opzichte van zes jaar eerder.

Kopen en verhuren van woningen is in Amsterdam erg lucratief: de waarde van de huizen stijgt en de huurinkomsten stromen binnen.

Ook Gert Jan Bakker van meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag, dat bewoners bijstaat, herkent dit beeld. "Honderden vergunningen worden aangevraagd en verleend als een woning aan de vereisten voldoet. De gemeente heeft geen rem ingebouwd, dus het kan gierend uit de klauwen lopen."

Klachten
Aan de ene kant heeft Amsterdam kamerverhuur nodig, zegt wethouder Ivens. De stad heeft een tekort aan geschikte woonruimte voor jongeren.

Maar de klachten over overlast na verhuur aan groepen studenten nemen ook toe. Vorig jaar ontving de gemeente hierover 208 klachten, tegen 120 een jaar eerder.

"Dat baart mij zorgen," zegt Ivens. "Verhuur aan groepen zorgt voor druk op woonwijken." Ook veranderen de wijken van karakter: waar ooit gezinnen of stellen woonden, zitten nu groepen jongeren.

null Beeld Gijs Kast
Beeld Gijs Kast

'Nooit meer rust'
Sifra Soer is verhuisd uit de Willem Leevendstraat nadat een groep internationale studenten boven haar was komen wonen. "Ik had nooit meer rust."

Huiseigenaren in de Marcusstraat en de Mesdagstraat proberen verhuur aan grote groepen bij de buren tegen te gaan en zijn inmiddels verwikkeld in een juridische strijd met de belegger.

Volgens Ivens hebben veel beleggers nog geen vergunning en zijn ze hiermee in overtreding. Het Parool onthulde eerder dat onder anderen prins Bernhard en VVD-Kamerlid Wybren van Haga zonder vergunning verhuren aan grote groepen.

Legaliseren
Dat het aantal aanvragen groeit, komt ook doordat beleggers snel de verhuur proberen te legaliseren.

Volgens Ivens lig het voor de hand dat het nieuwe gemeentebestuur van GroenLinks, D66, PvdA en zijn eigen SP strengere voorwaarden gaat stellen aan dit soort verhuur. De partijen zijn momenteel in onderhandeling over een coalitieakkoord.

Lees verder: 'Ik had helemaal geen rust meer: overdag niet, 's avonds en 's nachts niet'

Van wie is de stad?

- Uit onderzoek van Het Parool bleek eind vorig jaar dat slechts een handjevol vastgoedbezitters honderden huizen bezitten in Amsterdam. Dit zijn de grootste spelers.

- Prins Bernhard jr. (47) heeft privé en met zijn bv's 349 adressen in Amsterdam en is daarmee een van de grootste vastgoedbonzen. De verhuur gaat niet altijd even netjes en huurders vrezen dat ze hun huis verliezen.

- Huisjesmelkers moeten strenger worden aangepakt. Illegale onderverhuur en illegale kamerverhuur moeten als economisch delict gaan gelden, met navenant zwaardere straffen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

- De door zijn vastgoedbezit in opspraak geraakte VVD'er Wybren van Haga blijft aan als Tweede Kamerlid. Daarmee behouden de regeringspartijen hun krappe meerderheid en is het kabinet is uit de brand geholpen.

Meer over