Veel Nederlanders toch naar Turkije

Veel Nederlanders regelen voor de meivakantie toch nog snel een vlucht naar Turkije. Brancheorganisatie ANVR spreekt van 'een opvallende stijging' in het aantal last minutes.

Eefje Oomen
De reden? Het slechte weer in eigen land én de lage prijzen in Turkije. Beeld anp
De reden? Het slechte weer in eigen land én de lage prijzen in Turkije.Beeld anp

Turkije moest eerder door terreurangst nog flink aan populariteit inboeten.

Touroperator Corendon heeft het over een boekingstoename van 20 procent de afgelopen 10 dagen. De organisatie, de grootste aanbieder van reizen naar de Turkse Rivièra, heeft vanwege de toegenomen vraag zelfs extra vluchten georganiseerd. Corendon vliegt zaterdag en zondag maar liefst tien keer per dag.

Woordvoerder Simone van den Berk: "Maar ook die vluchten raken snel vol omdat het de laatste vertrekdata voor de meivakantie zijn."

Angst voor terreur
De tweede meivakantieweek loopt tot 8 mei. Volgens woordvoerder Mirjam Dresmé van de ANVR valt de plotselinge populariteit te verklaren door het slechte weer in eigen land én de lage prijzen in Turkije. "Nederlanders die eerst nog twijfelden, gaan nu toch maar, omdat de weersvoorspellingen hier slecht blijven. En ze weten natuurlijk dat de vakanties in Turkije extra scherp zijn geprijsd, omdat de belangstelling eerder terugliep."

Ook onderzoeker Ko Koens (NHTV Breda/Centre of Expertise for leisure, tourism & hospitality) gaat ervan uit dat de prijs mensen over de streep trekt. "Bij het bepalen van hun vakantie speelt het budget voor Nederlanders sowieso een hele grote rol."

Koens meent ook dat het met de angst voor een terreuraanslag dan 'wel meevalt'. "Die angst zal voor Turkije uiteindelijk minder groot zijn dan voor bijvoorbeeld Tunesië. Tunesië is als land instabieler en daar was natuurlijk ook een gerichte terreuractie tegen hotelgasten langs de kust."

Meer over